Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb een vraag over de gevoelens die omhoog komen bij het gebruik van xtc en ghb. Ik lijd zelf aan een ernstige en chronische depressie. Hierdoor, en door het gebruik van medicatie zijn mijn gevoelens vaak afwezig en voel ik me leeg, of zeer somber, lusteloos en regelmatig suïcidaal. Wanneer ik xtc en/of ghb gebruik voel ik veel meer. Ik kan verliefdheid voelen, interesse, enthousiasme, ik kan perspectief ervaren en nog veel meer positieve gevoelens. Wanneer ik (een periode) niet gebruik zijn deze gevoelens geheel afwezig, en heb ik vaak last van somberheid en lusteloosheid. Nu vroeg ik mij af of het gebruik van (deze) drugs, niet-bestaande gevoelens creëert, of dat het gevoelens die er diep van binnen wel zitten, versterkt. Gr.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je stelt een heel boeiende en ook filosofische vraag.

De extase van de drugs is ook haalbaar uit jezelf. Dat is een feit. Denk aan een doelpunt maken, een verliefdheid, uit je dak gaan op muziek.

Alleen de drugs geven het op een chemische wijze. Dat gaat veel te snel. Onnatuurlijk snel. Daarom is het ook geestelijk verslavend. En GHB ook lichamelijk overigens. 

Vervolgens laten de drugs sporen na. De dinsdagdip is berucht. Langere tijd moeilijk genieten na xtc is ook bekend. Als je al depressief bent is het dus ook risicovol. En wens ik je daarom toe dat je je eigen geluk weer gaat kunnen vinden. Maar ik begrijp dat dat een lange zware weg kan zijn. 

Xtc is een antidepressivum dat vijf keer zo sterk werkt als de gezochte positieve effecten van de medicijnen van de dokter.

Hoe lang houden de positieve effecten van de drugs aan voor jou? Dat wisselt per persoon. Stel dat je een half jaar okee bent na één keer gebruiken, dan valt het risico mee.

Beslis met je arts of je teveel bijwerkingen hebt van de medicatie.  Soms word je er juist bedrukter van! Gezien je toevlucht naar drugs lijken ze niet goed te werken. Dan is afbouwen en stoppen bespreekbaar. Of zelfs juist een dosisverhoging als je er toch al aan zit.

Verder wordt xtc (MDMA) nu onderzocht bij traumabehandeling. Dan krijgen mensen een lage dosis (70 mg bijvoorbeeld) waardoor het onderbewuste opengaat. Samen met een therapeut kunnen dan trauma's uitgesproken worden zonder erdoor overweldigd te worden.  

Dus dit is een andere toepassing dan de kortdurende euforie van een hogere dosis.

Het is dus wel een feit dat je genoeg geluksstofjes in je brein hebt zitten. En dat geeft hoop. 

Veel succes en laat weten als je nog vragen hebt!

We denken graag met je mee.

Vriendelijke groet,

 

Gerard A

drugsarts 

 

16 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG