Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Gisteren ben ik staande gehouden door de politie op een parkeerplaats vanwege het vermoeden dat ik daar drugs zat te gebruiken. Nu rook ik wel eens een jointje (zo ook de avond voor de staandehouding), maar daar blijft het dan ook bij. Na het doen van een speekseltest bleek dat ik inderdaad aansloeg op THC, hetgeen niet zo gek is gezien ik een fervent gebruiker ben :) echter was het resultaat ook positief op amfetamine. De agenten waren er van overtuigd zelfs dat ik speed gehad heb. En dit terwijl dit 1 vd dingen is die ik in mijn tienerjaren 1 keer gedaan heb, wat al ruim 20 jaar geleden is. Mijn vraag is of er meerdere factoren kunnen zijn waarop amfetamine aan zouden kunnen slaan. Ik gebruik géén medicatie oid.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Een drugstest kan vals-positief zijn wanneer een middel waarvan de metabolieten veel op elkaar lijken. Dit is afhankelijk van de methode van testen en komt zeker niet altijd voor. Dit heet kruisreactiviteit. Een bekende kruisreactiviteit is er tussen adhd-medicatie en de test op amfetamine. Maar, je geeft aan dat je geen medicatie gebruikt dus deze gaat niet op voor jou.

Een andere oorzaak kan zijn dat er een menselijk fout is gemaakt. Bij drugstesten zie je nog wel eens dat gebruikers de test instructies verkeerd opvolgen of de uitslag van de test verkeer interpreteren. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat die ene keer amfetamine gebruiken (van 20 jaar geleden) nog reageert op de drugstest. Speekseltesten kunnen alleen gebruikt worden als aanleiding voor verder onderzoek. Niet voor het bepalen van boetes of in dergelijke.

Vriendelijke groet, 

Calvin 

27 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG