Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

ik gebruik nu al 4-jaar coke xtc en cannabis. normaal rook ik in de weekend dagen een jointje of 2 per dag (als ik thuis niets te doen heb). 1x in de maand xtc gemiddeld (op festivals en andere feestjes), en 2/3 keer per jaar coke (op de juiste gelegenheden). en heb al wat geëxperimenteerd met truffels (2x). het laatste jaar heb ik nu wat minder aan de xtc gezeten (door corona), maar heb het wel gewoon een keer thuis zitten doen. het laatste jaar als ik lang weg ben voor mijn werk, of bij mijn vriendin ben heb ik geen drang naar een joint, maar vanaf dat ik thuis ben, moet ik direkt een jointje rollen en opsteken. en met coke heb ik nu een redelijke hoeveelheid liggen, en ik snuif nu 1x per maand (0.3g ong), omdat ik het thuis heb liggen. wat ik anders nooit doe. meestal rook ik daar nog een joint op ook. mijn vraag is nu of ik al in een lichte drugsverslaving zit, en hoe ver ik zit, en hoe ik het best terug afbouw? ik wil drugs niet uit mijn leven nemen, maar het moet mijn leven niet innemen

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat je kritisch naar je eigen gebruik kijkt. Vanaf hier kan ik geen diagnose stellen, maar ik zal een aantal punten uit je verhaal reflecteren.

Je schrijft dat je het blowen op werk of als je bij je vriendin bent prima kunt laten. Maar op het moment dat je thuis komt eigenlijk direct een jointje rolt. Dat zegt iets over de gewoonte die in je gebruik is gekomen. Jouw hersenen hebben de link gelegd tussen thuiskomen -> joint rollen -> prettig gevoel hebben. Hoe langer je dit doet, hoe sterker deze link gaat worden. Dit hoeft nog niet een verslaving te zijn, maar kan wel vervelend zijn. In je eigen huis genieten/chillen zonder te blowen is dan lastiger.

Bij cocaïnegebruik kan dat ook gebeuren. Je gebruikte eerder 2/3 keer per jaar. Nu is dat maandelijks (=12 keer per jaar). Het kan steeds meer een gewoonte worden dat gebruik bij een vriendengroep, kroeg of avond hoort.

Je eindigt met "ik wil drugs niet uit mijn leven nemen, maar het moet mijn leven niet innemen". Maar welke plaats wil jij dat drugs wel in jouw leven inneemt? je beschrijft dat je de laatste maanden meer bent gaan gebruiken dan daarvoor. Hoe kijk jij naar die verandering? Wat gebeurt er als deze verandering doorzet? Hoe ziet je leven er over 5 jaar uit als het gebruik blijft zoals het nu is? Wat gebeurt er als je besluit je drugsgebruik aan te passen en te minderen? Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, kom je er achter of gebruik nu een plaats inneemt in je leven waar jij oké mee bent.

Als jij dat wil, kan je ook in gesprek gaan met een preventiedeskundige van de verslavingszorg. Daar kan je zonder verwijzing gratis een afspraak mee maken. In zo'n gesprek kan je samen met iemand verkennen welke positie gebruik nu inneemt en hoe je dat kan aanpassen als jij dat wilt. Als je je postcode juist in hebt gevuld kan dat bij VNN.

Als je zelf besluit te minderen. Check dan even onze pagina tips om te minderen.

Sjoerd

11 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG