Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een goede vriend van mij heeft 3mmc ontdekt. Volgens hem legaal en dus veilig. Ik heb het idee dat hij nu wel erg veel gebruikt, ik denk zo'n 12 gram in 4 weken. Volgens hem is niet veel, maar ik maak me zorgen. Wat is een 'normale' hoeveelheid? Zelf gebruik ik niet en ik wil niet bij hem overkomen als een zeur.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je maakt je zorgen om deze vriend. Dat kan ik mij best voorstellen. 3-mmc is inderdaad op dit moment legaal. Maar binnenkort zal daar verandering in komen. Er ligt een wetsvoorstel klaar. Helaas bestaat er geen drug dat veilig is. 3-mmc heeft ook risico's als je dat gebruikt. Deze drug is een zogenaamde nieuwe psychoactieve stof (NPS). We weten nog niet zo veel over de effecten en de risico's. Er bestaat dus ook geen 'normale' hoeveelheid.

Vanuit de ervaring van andere gebruikers, weten we dat 3-mmc voor enorme cravings (trek) kan zorgen. Al na één keer gebruiken, ervaren gebruikers deze trek soms al. Dat zorgt er voor dat mensen steeds blijven bijnemen. Maar ook dat de dagen- tot weken na het gebruik, zij steeds trek blijven houden in 3-mmc. Vermoedelijk is dit een behoorlijk verslavend middel. Twaalf gram in vier weken, is een forse hoeveelheid en is allesbehalve veilig.

Hij is in de veronderstelling dat er niets aan de hand is. Jij maakt je wel wat zorgen. Het is inderdaad goed om niet als 'zeur' over te komen. Het enige wat je in een situatie als deze kan doen, is proberen een open gesprek met hem te voeren. Dus zonder oordelen. Probeer open vragen aan hem te stellen. Je mag natuurlijk wel altijd je zorgen uiten. Maar probeer hem niet te overtuigen. Laat het bij jezelf.

Daarnaast is het belangrijk dat jij je grenzen stelt. Wat vind je van zijn gebruik? Wil jij bij hem zijn als hij gebruikt heeft? Je kan zijn gedrag niet veranderen. Dat ligt echt bij hem zelf. Het enige wat je dus kan doen, is jezelf in bescherming nemen. Maar ook het gesprek met hem aangaan.

Je kan altijd advies en begeleiding krijgen bij een preventieafdeling bij jou in de buurt. Elke instelling voor verslavingszorg heeft een preventieafdeling.

Met hartelijke groet,

Dion

02 oktober 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG