Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, op dit moment geef ik al 10 maanden borstvoeding aan ons zoontje. Daarvoor natuurlijk ook 9 maanden nuchter gebleven. Ik heb momenteel enorm zin in een feestje, maar ik wil niet helemaal stoppen met borstvoeding. In de andere vragen en antwoorden kwam ik tegen dat ik dan minimaal 8 dagen moet kolven (en weggooien), maar ook kwam ik tegen dat 48 uur kolven genoeg is (in een vraag die op 30 aug 2004 beantwoord is, dit ging over cocaïne en borstvoeding). Omdat ik nu nog drie keer, maar over een paar maanden nog maar twee keer per dag zal voeden, lijkt het me wel te doen, een paar dagen kolven. En ik heb genoeg voorraad in de vriezer. Twee weken tot 8 dagen lijkt me echt lang om te kolven, 48 uur lijkt me wel erg kort. De halfwaardetijd van GHB is bijv 20-53 minuten, dan zou 8 dagen kolven toch echt niet nodig zijn? Wat ik op een feestje soms gebruik is coke, ghb of xtc, dus ben benieuwd naar die drie dingen. (halfwaardetijd xtc 8 uur, coke 1 uur). Ik ben benieuwd! Alvast bedankt voor het antwoord.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het klopt inderdaad dat er verschillende adviezen op internet te vinden zijn. Met borstvoeding en zwangerschappen richten wij ons altijd op een zo veilig mogelijke marge omdat middelen een negatiever effect kunnen hebben op baby's dan op volwassenen. 

Bij een volwassene duurt het ongeveer een dag of 2 tot 4 voordat de urine weer negatief is op cocaine. In moedermelk wordt het geconcentreerd en kan het gehalte waarschijnlijk een stuk hoger worden dan in je eigen bloed. Verder is het verstandig een veilige marge aan te nemen. Dat betekent in theorie dan ook dat je langer bijvoorbeeld minimaal een week moet afkolven, nog liever twee weken. 

Voordat xtc volledig uit de moedermelk verdwenen is, praat je over een termijn van acht dagen. Na deze periode is het weer veilig om weer borstvoeding te geven, maar dan is dit alleen gericht op enkel xtc gebruiken zonder een combinatie met andere middelen. Er wordt daarom aangeraden om minstens acht dagen achter elkaar te kolven en deze melk dan weg te gooien. De halfwaardetijd van de actieve metabolieten in MDMA is 38 uur. Over het algemeen houden we aan dat na vijf keer de halfwaardetijd een stof uit je lichaam is verdwenen: voor MDMA duurt het dus 190 uur voordat het uit je lichaam is, oftewel 8 dagen (5 x 38 = 190 uur en 190 / 24 = 7,9 dagen).

Over de invloed van ghb op borstvoeding is echter nog erg weinig bekend. Er zijn mogelijk negatieve effect op kinderen, waardoor er aangeraden wordt om geen ghb te gebruik in de periode van borstvoeding. 

Maar als je echt 0% risico wilt lopen, kun je ten tijde van borstvoeding geven beter geen drugs nemen. Illegale drugs kunnen namelijk ook allerlei andere stoffen bevatten. Een stof die langer in het lichaam en de borstvoeding blijft zitten met schadelijke of onbekende effecten op een kwetsbaar jong kind. In veel coke zit op dit moment Levamisol. Levamisol geeft soms bij gebruikers vervelende bijwerkingen en kan bij regelmatige gebruikers leiden tot een auto-immuun ziekte. We weten niet zo goed wat Levamisol kan doen als dat via borstvoeding een kind bereikt.

Tot slot is het voor een wat langere periode afwisselen tussen flesvoeding en borstvoeding voor moeder en kind in de praktijk vaak geen succes. Als moeder weer drugs wilt gebruiken en het zekere voor het onzekere wilt nemen, is het daarom om al de redenen die ik heb opgenoemd het beste om gewoon helemaal over te stappen op flesvoeding.

Vriendelijke groet,

Calvin 

26 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG