Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik ben 26j en blow sinds men 17 dagdagelijks. Sinds 2 jaar probeer ik echt te kappen met blowen maar dit echt volhouden lijkt me niet te lukken. Het is alsof ik moeiteloos een maand doorkom en na die maand begint er plots iets te knagen . Ik ben nu weer 4 weken gestopt zonder echt problemen, buiten de gebruikelijke lastige eerste week : zweten , nachtmerries , amper slapen , moodswings...etc. Nu is het zo dat ik in november ook heel de maand ben gekapt. Dus de laatste 3 maand heb ik er maar 1 geblowd. Ik heb telkens dezelfde routine : veel water, lopen en lichte fitness, maar na een maand vind ik het gewoon niet meer leuk. Het spreekt me niet aan. Ik begin me te “vervelen” en dan wil ik blowen . En de afgelopen 2 jaar is het zo al 6-8 keer gebeurt. Ik ga de moeilijke eerste weken vrij gemakkelijk door het lichamelijke afzien is echt weg . Het is alsof niets genoeg is. Het komt hierop neer : als ik blow heb ik nooit genoeg tijd . Als ik niet blow heb ik teveel tijd ? En ik kan geen evenwicht vinden .

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Knap dat je bezig bent met stoppen met blowen! Eigenlijk lukt het stoppen vrij goed bij je, maar vind je het volhouden lastig: na ongeveer één maand val je vaak terug. Stoppen het blowen is een gedragsverandering. Gedragsverandering bestaat uit verschillende fasen. Volhouden is daar een van. 

We zien veel dat mensen terugvallen. Terugval hoort eigenlijk bij het proces van gedragsverandering. Hoe vervelend ook, het is onoverkomelijk. Maar er is een silver lining in terugval. Namelijk dat je meer inzicht krijgt in waarom je wilt gebruiken. Je geeft (een van) de redenen hier zelf al aan: Je begint je te vervelen. Dit is een veel voorkomende oorzaak die ervoor zorgt dat mensen terugvallen in gebruik. Probeer je daarvoor te wapenen: Herken het gevoel bij jezelf, bedenk wat je plan van actie is op het moment dat dat gevoel komt, hoe zorg je ervoor dat je niet weer terugvalt in gebruik? 

Gedragsverandering is een moeizaam proces. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn organisaties die je kunnen ondersteunen bij het balans vinden de de terugval tegengaan. Bij jouw in de buurt is dat Jellinek.

Voor meer informatie kun onze pagina over hulp met stoppen ook bekijken. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!

 

Groet,

Celeste

19 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG