Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik begin binnenkort met metoprolol succinate 50 mg, ivm kleine afname van mijn hartpomp functie (aantal procent). Mijn cardioloog heeft wel gezegd dat dit in principe nog helemaal hersteld kan worden omdat ik er vroeg bij ben. Ik ben zelf pas 23 en deed voor de corona tijd nog wel af en toe drugs. Mijn vraag is dus of ik in combinatie met metoprolol nog wel eens een klein beetje mdma of xtc kan doen? En hoe zit het met alcohol? Ik lees daar ook verschillende dingen over.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Metoprolol remt een klein beetje het enzym dat XTC afbreekt, dus misschien wordt de dosis XTC licht verhoogd door de combinatie.

Effecten:
XTC verhoogt hartslag en bloeddruk, de bètablokker metoprolol verlaagt de hartslag maar remt niet de bloeddrukstijging door XTC, dus tijdens de werking van XTC kan de bloeddruk toch weer even stijgen.

Bijwerkingen:
Misselijkheid en hoofdpijn staan in de bijwerkingenlijst van metoprolol, die kunnen ook wel door XTC ontstaan. Verder komen voor: vermoeidheid, lage bloeddruk, merkbaar bij opstaan. Duizeligheid, hoofdpijn. Hartkloppingen, evenwichtsstoornissen, kortademigheid bij inspanning, koude handen en voeten, buikpijn, diarree, obstipatie. Als je daar last van hebt is gebruik geen aanrader.

Als je weet hoeveel MDMA er in de XTC zit kun je inderdaad zo laag mogelijk, zo veilig mogelijk doseren bijvoorbeeld 1 mg per kg lichaamsgewicht, zo'n 70 mg mdma, als je 70 kg zou wegen. 

Met alcohol moet je altijd een beetje oppassen met medicatie. Tot 2 glazen is er niet veel aan de hand. Maar daarna komt er invloed op je bloeddruk en hartslag en kan de opname in het bloed veranderen als er minder dan 4 uur tussen zit.

Met vriendelijke groet,

Gerard A
drugsarts 

21 mei 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG