Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo. Ik gebruik al 2 jaar 2x per week coke en sinds het laatste half jaar elke dag 1 of 2 kleine sleutelpuntjes. Ook blow ik elke avond 2 jointjes. Mijn vraag is of dit alles schadelijk is voor mijn gezondheid? En hoe er schadelijk? Ik merk zelf weinig aan mijn lichaam. Ooit voel ik een steek in mijn borst maar als ik dan boer is het weer weg dus ik weet niet of dat gerelateerd is aan het gebruik. Ik hoor graag van u.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je gebruikt twee jaar af en toe coke, het laatste half jaar dagelijks. Daarnaast blow je elke dag twee joints. Je vraag is of dit schadelijk is voor je. Kortgezegd is het antwoord ja, deze mate van gebruik is schadelijk voor je gezondheid.

Lichamelijke gezondheid:

Cocaïne verhoogt de hartslag en vernauwt bloedvaten. Dit brengt op lange termijn schade toe aan hart en bloedvaten. Dit is vaak niet merkbaar, de steek in je borst zou wel een signaal kunnen zijn dat je te ver gaat. Het hoeft niet te duiden op een acuut probleem. Het kan een signaal zijn van teveel spierspanning in het borstgebied.  Maar let wel op. Het risico op problemen met hart en bloedvaten neemt op termijn echt steeds meer toe. Vaak is de schade pas merkbaar wanneer het probleem zich voordoet. Door (bijna) dagelijks te gebruiken wordt het risico vele malen groter.

Ook het neusslijmvlies kan van cokegebruik beschadigd raken. Dit is vaak wel merkbaar. Heb je vaak snot of bloedneuzen? Staak dan je gebruik. Het neusslijmvlies moet zich herstellen.

Bij blowen zit de lichamelijke schade in de longschade. Het is te vergelijken met schade die roken doet.

Psychische gezondheid:

Je beschrijft dat je dagelijks gebruikt. De grootste risico's die je loopt zitten hem in je psychische gezondheid.

Wat is de reden dat je van een paar keer per week snuiven naar dagelijks snuiven bent gegaan? Zoals je hier boven leest komen er altijd risico's kijken bij gebruik. Wat maakt dat jij bereid bent die risico's te nemen? Wat zou er gebreuren als je zou stoppen met snuiven en blowen? Staat drugsgebruik nog wel op de plek in je leven waar jij wil dat het staat?

Antwoorden op bovenstaande vragen zijn belangrijk om onderzoeken hoe het met jouw psychische gezondheid is gesteld. Vaak wordt pas duidelijk wat de psychische nadelen van een middel zijn als je er (tijdelijk) mee stopt. Of wordt dan pas duidelijk hoe afhankelijk je van een middel bent geworden.

Als je zou besluiten om te stoppen of minderen, lees dan onze pagina tips om te minderen eens door.

Sjoerd

 

21 mei 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG