Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, ik heb een vraag over cocaine. Klopt het dat cocaine permanent je dopamine beschadigd? Betekent dit dan dat cocaine gebruik er voor kan zorgen dat je permanent minder plezier ervaart in het leven? Ik heb vorige maand 2 gram cocaine gesnoven, en toen een aantal weken later weer 2 gram gesnoven. Zou dit al een merkbaar effect kunnen hebben op mijn vermogen om plezier te kunnen ervaren?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het is niet mogelijk dat je 'dopamine' beschadigd raakt. Dopamine is eigenlijk een boodschappersstofje in je hersenen. Als het ware een soort e-mail die van de ene hersencel naar de ander gestuurd wordt. Mensen die lang (lees = jaren) cocaïne gebruiken, kunnen inderdaad minder plezier ervaren van het leven. Soms is dat langdurig, ook bij het stoppen van gebruik.

Bij recreatief, incidenteel gebruik, is dat zelden tot nooit langdurig. Maar, na het gebruik van cocaïne kan je wel last krijgen van sombere gevoelens of gedachten. Als je deze ook vóór het gebruik al had, kunnen deze klachten erger worden. Maar somberheidsklachten of minder plezier in het leven hebben, kunnen veel oorzaken hebben. Het kan dus ook gewoon helemaal los staan van je gebruik. Heb je last van somberheid of plezier in het leven? Dat is niet erg, veel mensen ervaren dat wel eens in hun leven. Belangrijk is om hier wel over te praten! Je kan met deze klachten altijd langs je huisarts.

Met hartelijke groet,

Dion

28 mei 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG