Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een goede vriendin gebruikt al een jaar antidepressiva. Ze heeft de afgelopen tijd ook redelijk wat drugs gebruikt (speed, 3-mmc, 2cb). Ik merk dat ze de laatste tijd heel erg (ongepast) boos reageerd op situaties. Kan het zijn dat haar antidepressiva niet meer goed werkt? En hoe kan ik haar daar op aanspreken/ mee helpen? Als ze zo door gaat stoot ze veel mensen van haar af.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het lijkt er op dat deze goede vriendin met zichzelf in de knoop zit. Wat vervelend voor haar. Wat mooi dat jij zo betrokken bij haar bent! Je geeft aan dat ze veranderd is in haar gedrag. Dat ze snel boos reageert. Mensen nemen nu wat afstand van haar lijkt.

Het is natuurlijk niet te zeggen, wat de oorzaak is van haar gedrag. Als iemand antidepressiva krijgt, zal ze ook af en toe met een arts contact hebben. Om te kijken of het nog wel nodig is, naar de dosering en een check over de bijwerkingen. Hopelijk krijgt ze verder ook begeleiding. Het zou kunnen dat het met de medicijnen te maken heeft, maar dat hoeft niet.

Het gebruik van speed, 3-MMC en andere uppers, geven vaak een kater. Lichamelijk voelt men zich uitgeput en geestelijk vaak wat somber, maar ook sneller boos en een korter lontje. Dit zou invloed kunnen hebben hoe ze reageert. Maar het kan natuurlijk ook gewoon komen doordat zij helemaal niet lekker in haar vel zit. Heeft zij een depressie? Dat is echt heel vervelend. Mensen met een depressie kunnen soms het gevoel hebben, 'dat het allemaal niet meer uitmaakt'. Of zien soms geen lichtpuntje in die donkere tunnel.

Dat kan er voor zorgen dat mensen veel nadenken over dood gaan. Soms zelfs wel liever dood willen zijn. Veel mensen denken dat je hier niet over moet praten, met mensen die deze gedachtes of gevoelens hebben. Want zij zijn bang dat het juist op ideeën brengt. Dat klopt niet helemaal, het is juist heel belangrijk om hier wel over te praten. Meer info vind je bij onze collega's van 113.

Wat verder belangrijk is, is om wel je grenzen aan te geven. Als zij iets zegt of doet wat over jouw grens heen gaat, is het wel belangrijk om dat te benoemen. Hou het dan wel bij jezelf, 'ik vind het niet leuk wat je zegt'. Verder is met haar praten ook erg helpend. Maar probeer niet te oordelen. Of een oordeel te hebben over de oorzaak. Stel dus vooral open vragen. Voorbeeld: 'ik zie dat je heel boos op deze situatie reageert, waar komt dat vandaan?'

Grenzen stellen en met haar praten over dingen is belangrijk. Maar probeer haar niet te overtuigen, confronteren of aanspreken op haar gedrag. Dat werkt namelijk juist alleen maar everechts. Dus, je mag wel benoemen wat haar gedrag met jou doet. 'Ik vind dat jij onaardig doet', of 'wat je nu zegt doet me pijn'. Maar niet: 'je moet eens stoppen met die drugs want daardoor gedraag jij je zo'.

Kom je hier verder mee? Stel gerust nog vragen als je die hebt.

Met hartelijke groet,

Dion

21 juli 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG