Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo ik ben een man van 54 en gebruik 4 tot 6 x per jaar xtc. Meestal op feestjes en festivals, en soms ook thuis met mijn vrouw. Op feestjes en festivals kan ik hem flink raken en wel 4 pillen nemen. Ik zweef dan lekker door de dag of avond zonder daar veel last van te hebben. Als ik thuis gebruik neem ik vaak ook poppers om het ‘binnenkomen’ van de pil extra te voelen en om helemaal in de muziek te duiken. De laatste keer dat ik heb gebruikt werd ik de volgende dag wakker, boog even later voorover om mijn schoenen aan te doen en viel flauw. Mijn vrouw schrok enorm, ze dacht dat ze me ‘kwijt’ was. Het was geen flauwvallen zei ze maar veel heftiger dan dat (er trad eerder een soort stijfheid op dan flauwte). Ik heb het in lichtere mate een keer eerder gehad. Ook thuis toen ik in de rush van de pil en poppers opstond en mijn evenwicht verloor. Kunnen jullie me vertellen wat er is gebeurd? En of dit gevaarlijk is?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Die stijfheid kan meerdere oorzaken hebben. Maar weet dat het ook bij de ‘gewone’ flauwte kan voorkomen. Een epileptische aanval kan er zelfs soms bijhoren. Verder kan het zijn dat de xtc nog niet uitgewerkt was. Ook de afbraakproducten zijn nog actief een aantal dagen zelfs. Xtc kan duizeligheid en verstijfde spieren geven. Hoe hoger je doseert, hoe meer bijwerkingen (waaronder verstijfde spieren) er kunnen optreden. 

Poppers kunnen ook duizeligheid geven. Echter verdwijnen de effecten van poppers snel.

Het plotse verstijven en neervallen heeft dus mogelijk  te maken met nog te veel xtc in je lichaam en het kan door de flauwte komen. Oorzaken van flauwte zijn bv onvoldoende eten, heftige emoties, oververmoeidheid, langdurige blootstelling aan hitte. Lage bloeddruk is ook een oorzaak. En je wil weten of je hartritme normaal is. 

Flauwtes zijn meestal onschuldig en van korte duur. Maar je kan natuurlijk lelijk terecht komen, dus ongevaarlijk is het niet en dat geldt nog meer voor als er echt een epileptische aanval optreedt. Dus lager en iets minder vaak doseren is wel een advies onzerzijds. 

MVG

Gerard A

drugsarts

27 augustus 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG