Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Wegens mogelijke opname in een kliniek voor persoonlijkheidsproblematiek is gevraagd om 6 weken van te voren te stoppen met al middelen gebruik maar gematigd alcohol gebruik mag wel in het weekend. In hoe verre heeft middelengebruik een negatief effect op de psyche en het aanslaan van therapie? En als gematigd alcoholgebruik in het weekend wel mag zou een jointje in het weekend dan ook kunnen? Ik ben niet verslaafd en verslavingsproblematiek is dus ook niet aan de orde. Er wordt van iedereen gevraagd om overal mee te stoppen maar ik zie het verschil niet tussen een jointje in het weekend of bijv 2 glazen alcohol. En ook niet hoe bijv 1 x 2cb in het weekend een negatief effect kan hebben aangezien je hier geen kater of dinsdagdip van krijgt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je gaat binnenkort voor persoonlijkheidsproblematiek naar een kliniek. Er is gevraagd of je wilde stoppen met gebruik van drugs als cannabis en 2C-b. Opvallend genoeg was gematigd alcoholgebruik helemaal oké. Je vraagt wat maakt dat alcohol wel oké is en andere middelen niet. Al helemaal omdat je van cannabis of 2C-b geen kater of dinsdagdip krijgt.

Voor ik verder ga, wil ik de volgende twee dingen schrijven. Ten eerste, goed dat jou dit opmerkt, het is inderdaad opmerkelijk dat er zo'n verschil wordt gemaakt. Ten tweede, je schrijft dat het de kater of dinsdagdip zou zijn die mogelijk invloed zou hebben op jouw persoonlijkheidsproblematiek. Dit klopt niet. Of je ergens een kater of dinsdagdip van krijgt staat los van de invloed die een middel heeft op je geest.

Wanneer je in een kliniek werkt aan persoonlijkheidsproblematiek is een belangrijk dat je een tijdje nuchter bent geweest. Cannabis kan gevoelens dempen waardoor iemand minder echt zichzelf is (dit is niet bewust merkbaar). 2C-b verandert tijdelijk hoe de hersenen werken en kan heel intens zijn. Vlak voor een intensieve behandeling is dit niet wenselijk. Je wilt zo stabiel mogelijk een behandeling in.

Ook alcohol heeft op de langere termijn invloed op je gemoedstoestand. Hoewel dit effect is minder sterk dan bij bijvoorbeeld 2C-b en cannabis. Het zou kunnen dat de kliniek daarom oké is met gematigd alcoholgebruik, het zou ook kunnen dat alcoholgebruik zo in onze cultuur zit dat helemaal afraden een averechts effect zou hebben. Idealiter zou je ook 6 weken voor je opname geen alcohol moeten drinken.

Heel veel succes met je behandeling straks. Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

Sjoerd

07 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG