Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Na aanleiding van mijn vorige vraag heb ik daar een toevoeging op. CDT geeft de hoeveelheid alcoholafbraakproducten weer waardoor het logisch is dat een jointje roken hier geen invloed op heeft. Echter is de Gamma GT waarde een waarde die de activiteit van een leverenzym aanduidt. In je lever worden medicijnen (en dus ook drugs) afgebroken. Zou een joint roken ook dan niet de Gamma GT waarde verhogen? Met vriendelijke groet

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Cannabis heeft bij gezonde mensen niet tot nauwelijk effect op leverwaarden zoals Gamma-GT (GGT).

GGT is een leverenzym die eten, drinken en afvalstoffen afbreekt. Soms kan de waarde te hoog zijn. Dat kan komen doordat iemand teveel alcohol drinkt. Maar het kan ook andere oorzaken hebben zoals een gezondheidsprobleem, extreem overgewicht, bepaald medicijngebruik en leververvetting.

Op basis van alleen een te hoge GGT is het niet mogelijk vast te stellen dat iemand teveel alcohol drinkt. Daarom worden de resultaten van leverwaarden altijd als een geheel geïnterpreteerd. Ze combineren GGT, CDT en MCV (soms ook ALAT/ASAT) en het onderzoek van de psychiater om de diagnose alcoholmisbruik te kunnen stellen.

CDT is de allersterkste aanwijzing voor alcoholmisbruik omdat er bijna geen andere reden is waarom deze waarde te hoog is, (een uitzondering is een zeldzame stofwisselingsziekte). Is zowel de CDT als de GGT te hoog dan is dat in de praktijk een ijzersterke aanwijzing voor alcoholmisbruik.

Groetjes,

Ronald 

11 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG