Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Haaai ik ben bijna 23 jaar en gebruik al sinds me 16de speed ik ben wel tijden gestopt geweest maar kreeg steeds weer een terugval... hebben jullie tips voor wat te doen als je na een tijd niet gebruiken ineens weer zin krijgt om het te doen of verleid word op bijv een feestje. Veel mensen zeggen dat je je hobby's moet oppakken en meer naar buiten moet gaan maar ookal doe ik dat de lust naar de drug is vaak sterker.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Als ik je verhaal zo lees heb je al een stuk meer controle over je gebruik dan dat je vroeger had. Goed bezig! Je wilt tips over hoe je om kunt gaan met een wil om weer te gebruiken. Je wilt een terugval voorkomen.

Je schrijft dat je gebruik grotendeels onder controle hebt, alleen af en toe zin krijgt om te gebruiken op bijvoorbeeld een feestje. Wat gaat daaraan vooraf? Hoe zit je in je vel voor je naar dat feestje gaat? Met welke mensen is het? Wat maakt je besluiten dat je uiteindelijk wel of juist niet gaat gebruiken? Mijn tip zou zijn om antwoord te zoeken op die vragen. Je kan er veel van leren over hoe je zelf in elkaar zit en wat jouw triggers zijn voor trekmomenten. En vervolgens hoe je daar dan mee om kan gaan.

Komt er bijvoorbeeld uit dat je alleen met bepaalde vrienden zin krijgt om te gebruiken? Soms helpt het om deze uitdaging te bespreken met de vrienden en aan hen vragen niet te gebruiken of het niet aan jou te geven. Kom je er achter dat je die zin om te gebruiken veel meer hebt als je een stressvolle week achter de rug hebt? Zorg dan dat je eerst voldoende ontspant, voor je naar het feestje gaat.

Op onze pagina tips om te minderen vind je misschien nog meer adviezen waar je iets aan hebt. Het kan soms een lastig proces zijn. Weet dat je altijd terecht kan bij de verslavingszorg. Als je je postcode juist in hebt gevuld zit Jellinek bij jou in de buurt. Je kan daar ook terecht als je niet verslaafd bent, maar bijvoorbeeld je uitdagingen beter wilt leren kennen om een terugval te voorkomen. Bij de preventie-afdeling van de Jellinek kan je gratis en anoniem hier eens over praten.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

20 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG