Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Ik heb een vraag. Mijn zoon zit in groep 8 en moet een project maken. Zijn project gaat over drugs. Hij gaat het hebben over soorten drugs, gevolgen van drugs en verslaving. Hebben jullie spullen die hij zou kunnen gebruiken? Leeg wietzakje met de geur van wiet , een drugstest iets in die trant? Promo materiaal rondom drugs? Ik hoor het graag. Mvg [naam verwijderd]

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat uw zoon een project heeft over een belangrijk maatschappelijk onderwerp. Maar ik moet u helaas wel teleurstellen. Wij kunnen niet meewerken aan dit project. Het is zelfs af te raden om een project over drugs uit te voeren in groep 8. Ik zal u uitleggen hoe dat zit.

Enkele jaren geleden is er, in opdracht van het Trimbos-instituut, een effectonderzoek geweest naar de bestaande projecten over roken, alcohol en drugs in het onderwijs. Daaruit weten wij dat het geven van voorlichting of bijvoorbeeld het houden van spreekbeurten door leerlingen over drugs in groep 8 geen goed idee is. Het blijkt namelijk dat voorlichting aan leerlingen in groep 8 geen effect heeft. De meeste leerlingen in het basisonderwijs hebben nog geen ervaring met drugs en de houding ten opzichte van drugs is overwegend negatief. Het geven van voorlichting over drugs en het toepassen van andere veelgebruikte preventiestrategie├źn zoals het weerbaar maken tegen groepsdruk gericht op middelengebruik kan zelfs een averechts effect hebben op leerlingen met een verhoogd risico. Ik zou het daarom willen afraden om een project over drugs te houden of om lege wietzakjes, een drugstest of ander materiaal mee te nemen naar school.

Is dit een project die vanuit de school bedacht is? Dan raad ik ze aan om contact op te nemen met een instelling voor verslavingszorg om de mogelijkheden voor effectieve preventie te bespreken. Als u uw postcode goed heeft ingevuld dan is dat de afdeling Preventie van Tactus. U kunt dit antwoord eventueel doorsturen naar de school.

Met vriendelijke groet,

Ronald

Preventiedeskundige Brijder Verslavingszorg

18 november 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG