Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag Team, Ik heb een bad trip gehad van wiet en ik heb laatst weer een flash back gekregen en ik kreeg precies het gevoel wat ik tijdens de bad trip had. Dat was dat ik in een soort droom kwam en mij helemaal paranoide voelde. Dit gevoel kreeg ik precies terug, heel raar. Op dat moment was ik met mijn vader aan het praten en ik zei pap ik krijg een herbeleving van de bad trip en hij ging mij vertellen dat er niks aan de hand was en hij zei je wil is sterker dan de angst en het ging langzaam weer weg. Ik voel me wel ook al een tijdje raar na die bad trip alsof ik niet in mijn lichaam zit, alsof ik uit mijn lichaam getrokken ben, dit speelt ook al een tijdje maar dat probeer ik te vermijden want hij is maar tijdelijk hoop ik. Weten jullie of dit weg gaat? Ps ik ben een gevoelige jongen en heb nooit wat gehad, nu ik dit heb is mijn leven eigenlijk een beetje ingestort door dit verhaal en veel spijt. Hebben jullie misschien nog tips of dingen wat kan helpen en of het overgaat? Ik heb trouwens verder lichamelijk geen klachten.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt een tijdje gelden een bad trip gehad van blowen. Sinds die tijd voel je je anders: alsof je niet meer in je eigen lichaam zit. Laatst kreeg je plots een flashback van de trip. Het voelde alsof je in een paranoïde droom zat. Ik wil beginnen met je geruststellen. Het gevoel dat je hebt en ook de flashbacks zijn tijdelijk. Deze gaan weer over.

Een eerste stap naar herstel is begrijpen waar je klachten vandaan komen. Op het moment dat je drugs gebruikt, worden de hersenen behoorlijk geprikkeld. Wanneer je angstige paranoïde gedachten krijgt, wordt het angstcentrum in de hersenen nog eens extra geprikkeld. Hierdoor krijgen mensen vaak nog meer paranoïde en angstige gedachten. Je komt in een bad trip terecht.

Nu, na je bad trip, is dit angstcentrum nog steeds overgevoelig. Dingen die je vroeger niet zo veel deden, kunnen nu het angstcentrum plots overprikkelen. Je kan het vergelijken met mensen die vast hebben gezeten in een lift, en vervolgens angstig zijn in kleine ruimtes. Er is in feite niet veel aan de hand, maar het wekt wel angst op. Dit verklaart de flashback. In het gesprek met je vader kwam plotseling een gedachte aan de bad trip, je overgevoelige angstcentrum schoot direct in panniek, en je ervaarde weer het zelfde gevoel als tijdens de bad trip.

Je schrijft dat je de laatste tijd soms het gevoel hebt dat je niet in je eigen lichaam zit. Ook dit is een gevolg van een overgevoelig angstcentrum. Een beschermingsmechanisme om met een overlevoelig angstcentrum om te gaan is je afsluiten van gevoel. Dit is heel effectief. Als ik je verhaal zo lees heb je doorgaan geen last van angstklachten. Soms is het zelfs zo actief, dat je jezelf van jezelf afgesloten kan voelen. Dit het depersonalisatie.

Alle klachten die je ervaart komen dus door een overgevoelig angstcentrum en het zelfbeschermingsmechanisme dat je te goed tegen dat overgevoelige angstcentrum beschermd. Er is dus niets stuk in de hersenen. Er is vooral tijd nodig voor de boel weer tot rust gekomen is.

Hoe lang is het geleden dat je de bad trip heb gehad? Meestal worden de klachten na enkele weken minder. Je kan je herstelproces beïnvloeden. Gezonde voeding en voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging zijn een goede basis. 

Focus niet te veel op je klachten. Hoe meer je er op let, hoe vaker je gedachten zal krijgen als: 'het gaat echt niet goed met me!' deze gedachten prikkelen het angstcentrum en versterken je klachten. Accepteer dat je je nu even anders voelt dan vroeger. Deze klachten gaan echt weer voorbij. Leidt jezelf af van je klachten.

Drugsgebruik, zelfs koffie en sigaretten, kunnen de klachten ook versterken. Gebruik in ieder geval geen drugs. Probeer eventuele rook of koffiedrinkgewoonten zo veel mogelijk te beperken.

Houden je klachten al heel lang aan? Heb je niet het vertrouwen dat je hier zelfstandig vanaf gaat komen. Maak dan een afspraak bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Je kan daar gratis een medewerker te woord staan die gespecialiseerd is in dit type klachten.

Sjoerd

 

18 november 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG