Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik leid een zeer hectisch en stressvol leven, ik werk 7 dagen per week, 16 uur per dag. Ikzelf vind het prettig om ‘S avonds, na een dag werken, 10-30mg oxazepam in te nemen, 5-10mg diazepam of 1-2mg etizolam. Dit alles altijd gecombineerd met 1 of 2 hasj joints. Dit doe ik nu ongeveer een maand, met soms een pauze van 2 dagen. Blowen doe ik al 12 jaar, dit heb ik gelukkig volledig onder controle. Overdag begin ik niet aan blowen/medicatie, omdat dit mij minder scherp en gefocust maakt en dat kan ik totaal niet gebruiken. Ook dat heb ik tot op heden goed onder controle. Nu heb ik een aantal vragen: - In hoeverre zal het schadelijk zijn om 4/5 maal per week alleen ‘S avonds 10-20mg oxazepam, 10mg diazepam of 1-2mg etizolam in te nemen? Zal er, wanneer het gebruik alleen ‘S avonds is, dezelfde afhankelijkheid/verslaving ontwikkelen als wanneer deze medicatie overdag wordt geslikt (dus om de dag door te komen)? De dag doorkomen zonder medicatie is voor mij, tot op heden, heel gemakkelijk. De gedachte aan de medicatie komt niet in mij op overdag. - Wat is het effect van het combineren van etizolam met oxazepam, oxazepam met diazepam, diazepam met etizolam? - Soms krijg ik van 1-2mg etizolam een nerveus/onrustig gevoel, wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Een onrustig gevoel door etizolam is een paradoxaal effect dat andere mensen ook wel bij oxa- of diazepam ervaren. Het komt omdat je natuurlijke remming wordt geremd. Min maal min is plus. Etizolam heeft net even een andere chemische structuur.

Als je etizolam combineert met de 'gewone' pammen moet je rekenen op een elkaar versterkend effect. Dit gedurende de tijd dat de middelen werkzaam zijn. 

Ik begrijp dat je 's avonds tot een heerlijke ontspanning komt dit middel van benzo's. Dit beperken tot de avond zal maken dat je minder snel verslaafd zal raken dan als je het ook overdag neemt. Maar door de opstapeling van de afbraakproducten die tóch 24 uur in je bloed komen te zitten is het risico op afhankelijkheid evengoed aanwezig.

Je bent 25 en je leeft zo te lezen twee levens ineen. Allereerst respect daarvoor, heel knap. Laat me je toch meegeven om daar eens naar te kijken, bijvoorbeeld in een vakantieperiode. Als je die al neemt. Want de beste genezing zit hem in het voorkómen van ziekte. Burn-out en lichamelijke aandoeningen liggen op de loer bij deze leefstijl. Het lichaam zal je een keer een halt toeroepen. De -pammen geven broodnodige come-downs van je super geactiveerde zenuwstelsel. Dat maakt dat je het nu beter volhoudt en dat is een voordeel. Het nadeel is besproken. Er zijn veel alternatieven voor die come down. Lopen, joggen en mindfulness bijvoorbeeld.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts

14 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG