Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb vrijdagavond xtc(mdma kristallen) gebruikt. Dit was de eerste keer dat ik drugs heb geprobeerd. Ik had advies aan mensen gevraagd, maar het gekke bij mij was dat er maar niks gebeurde. Pas bij de 5de vingertop sloeg die in. Dit was 3 uur na de eerste vingertop. Hierna ging het een beetje mis omdat die te hard insloeg en nam ik teveel bij omdat ik te ver was. Uiteindelijk heb ik 10 vingertopjes gebruikt wat ik nooit meer ga doen. Maar nu had ik zondagnacht en vannacht hallucinaties snachts. De eerste nacht stemmen, muziek, op een plek opeens zijn, in mijn oor praten en vannacht echt mensen zien, praten en voetstappen. Ik lees nergens dat dit zolang duurt en de mensen om mij heen hebben dit ook nog nooit gehoord. Ik heb nooit een psychose gehad. Wel heb ik soms nachtmerries over inbrekers die best wel echt kunnen zijn. Hoelang zal dit nog duren?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Even samengevat: Je hebt afgelopen vrijdag MDMA gebruikt. Het duurde lang voor het inkickte, je hebt toen nog een aantal likjes genomen. Toen het insloeg ging je te hard. Zo hard, dat je niet doorhad dat op de rem moest staan. Je hebt in totaal ongeveer tien likjes MDMA gehad. Nu, een aantal dagen later, heb je last van angstige visuele en auditieve hallucinaties.

Ten eerste wil ik je gerust stellen. Deze bijwerking komt vaker voor. Zeker wanneer er zeer hoog gedoseerd is. Met de tijd zullen de angstige hallucinaties weer verdwijnen.

Begrijpen waar je klachten vandaan komen is de eerste stap naar herstel. Op het moment dat je oppeppende drugs zoals MDMA gebruikt, komt je lichaam in een vecht- of vluchtmodus. Pupillen worden groot, spieren gaan strak staan en vermoeidheid verdwijnt. Dit gebeurt ook wanneer je plots in een gevaarlijke situatie bent. Het helpt je om te vechten of vluchten. Wanneer MDMA wordt gebruikt wordt deze modus vaak ingezet om langer te kunnen dansen.

De vecht- of vluchtmodus wordt veroorzaakt doordat bij MDMA-gebruik tal van boodschapstofjes in vrijkomen in de hersenen. Met name de door de prikkeling van het angstcentrum. Nu, een aantal dagen na je MDMA-trip, is dit angstcentrum nog overgevoelig. Prikkels die je vroeger niet zo veel deden, kunnen nu een angstige overreactie teweeg brengen. Een geluid dat ver weg hoort en een stapel kleding op de stoel ziet, door het overgevoelige angstcentrum lijkt het wel of er iemand in je kamer staat. Dit is niet een psychose. Het hoort echt bij de kater van (overmatig) MDMA-gebruik.

Wat je hersenen vooral nodig hebben is rust. Gezonde voeding en voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning zijn een goede basis. Stress zorgt voor meer prikkeling in de hersenen. Dit kan je klachten verlengen of versterken. Let op dat je niet in een vicieuze cirkel terecht komt:

  1. Je merkt dat je dingen anders ervaart dan vroeger
  2. Je maakt je daar zorgen over
  3. Je zorgen (stress) prikkelen het angstcentrum in de hersenen
  4. Je klachten worden sterken (je bent weer bij 1)

Accepteer dat je je nu even anders voelt. Dit gaat echt weer over. Probeer jezelf zo veel mogelijk van je klachten af te leiden. Kijk een serie, lees een boek of bel een vriend(in) als je last hebt van de hallucinaties. Hoe minder jij je er op focust, hoe meer rust jouw hersenen krijgen.

Lukt het je niet om jezelf af te leiden. Neem dan contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Hier kan je een professional te woord staan die gespecialiseerd is in dit type klachten. 

Nog een laatste voetnoot. Drugsgebruik kan de klachten ook in de hand werken. Gebruik dus geen drugs. Zelfs nicotine en cafeïne kunnen de klachten versterken. Probeer koffie of rookgewoonten dus zo veel mogelijk in te perken (tenzij dit te veel stress oplevert).

Sjoerd

14 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG