Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik heb een vraag over depakine chrono 500 mg. Ik slik elke dag een tablet van 500mg. Dit doe ik al 2,5 jaar. Ik gebruik de medicatie omdat ik last heb van spanningshoofdpijn. Nou vroeg ik mij af, omdat ik straks een festival heb van 4 dagen. Kan ik dan gewoon xtc gebruiken en eventueel een andere dag alcohol drinken (en dan bedoel ik niet 3/4 glaasjes alcohol). Ik snap dat de medicatie minder werkt als ik alcohol drink, maar ik vroeg mij af of het gevaarlijk is om veel alcohol te drinken met dit medicijn.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

xtc-depakine

Depakine lijkt geen wisselwerkingen (interacties) te hebben met xtc. Oftewel , ze worden door andere enzymen afgebroken en, ze grijpen aan op andere receptoren in het brein. Dan blijft over om naar de bijwerkingen te kijken: Depakine geeft vaak (1-10%): bloedarmoede, verminderde bloedplaatjes en - stolling, overgevoeligheid, zouttekort ( natrium) . Dat doet XTC ook en daarom is er meer kans op watervergiftiging, oftewel "hyponatriëmie".  Dat betekent dat je zeker niet meer dan 1 glas water per uur mag drinken. Verder:  verwardheid, agressie, aandacht stoornis, hallucinaties, duizeligheid, bewegingsproblemen, slaperigheid, verminderd geheugen, hoofdpijn, snelle oogbewegingen (nystagmus) , doofheid, braken, buikpijn en diarree, tandvleesproblemen, leverbeschadiging, kaalheid, nagelafwijking, onregelmatige menstruatie, verhoogd gewicht. Dat is nogal een lijst en niet alles komt natuurlijk bij één persoon voor. Maar goed als je die dingen even checkt. Als je er last van hebt kunnen ze erger worden door drugsgebruik.  

Alcohol - depakine

Ook hier check je bijwerkingen van depakine die door alcohol kunnen verergeren. Er zijn geen wisselwerkingen verder. 

Verder is 2,5 jaar depakine slikken voor spanningshoofdpijn best een evaluatie waard. Dus bloedonderzoek doen en erna kijken welke oorzaken aan de hoofdpijn ten grondslag lagen. Daar moet vanaf te komen zijn denk ik. 

Succes en met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

17 juni 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG