Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb gisteren voor het eerst XTC gebruikt, een fantastische ervaring haha. Maar nu bedacht ik me later dat ik zo’n 3 weken geleden ook een paar puntjes coke heb genomen. Aangezien de aanbevolen “wachttijd” van tussen het nemen van XTC 2/3 maanden is, is dit dan ook van toepassing op wachttijd tussen coke en XTC, of staat dat weer helemaal los van elkaar? Hopelijk is mijn vraag duidelijk! Alvast bedankt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het is meteen ook wel een interessante vraag. Drugsgebruik is natuurlijk nooit zonder risico's en vanuit dat oogpunt is het advies van drie maanden pauze tussen gebruik ontstaan. Hiermee beperk je zo veel mogelijk de risico's van drugs. Wat wij vaak zien is dat mensen middelen vaker nemen dan eens in drie maanden. Betekent dit dan dat deze mensen levensgevaarlijk bezig zijn? Nee, dat kun je niet zo zwart-wit stellen. 

In de meeste gevallen gaat dit natuurlijk ook goed. Maar, het is wel een feit dat wanneer je vaker dan een keer per drie maanden een middel gebruikt dat je je lichaam en hersenen meer belast. Van xtc duurt het minimaal zes weken voordat de serotonine-huishouding in de hersenen weer op peil is. Serotonine wordt bij een trip volledig vrijgegeven en is "op" na een keer trippen. Ga je eerder dan dire maanden weer xtc gebruiken vraag je iets van je lichaam dat er niet is. Met cocaïne is het verhaal weliswaar in mindere mate, omdat deze veel meer actief is bij de neurotransmitter dopamine. Wil niet zeggen dat er geen overlap is. Cocaïne en xtc stimuleren beide adrenaline, dopamine en serotonine. Dus na het gebruik van harddrugs is de stoffenhuishouding in de hersenen hoe dan behoorlijk van de slag. Dat heeft simpelweg tijd nodig om te rebouncen. Daarbij kun je jezelf na het cocaïnegebruik down voelen, omdat er veel activiteit met dopamine is geweest. Dopamine is een beloningsneurotransmitter, die je goed laat voelen. Doordat je je in de dagen na cocaïnegebruik wat minder voelt, kan dit sowieso ook invloed hebben op de xtc-trip. Misschien ervaar je die daardoor als minder leuk of ervaar je zelfs een bad-trip. Dit werkt uiteraard andersom ook zo. 

Hoe dan ook heeft het gebruik van harddrugs veel invloed op onze hersenen en belast je de hersenen extra met het gebruik van deze middelen. Om te veel belasting en kans op hersenschade te voorkomen kun je het beste geen drugs gebruiken (dit geldt ook voor alcohol). Wanneer je de risico's zo goed als het kan wil beperken kun je het beste de pauze van drie maanden hanteren.

Vriendelijke groet,

Calvin

05 augustus 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG