Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb al een paar dagen slapeloze nachten. Sinds afgelopen dinsdag weet ik dat ik in (onverwachte) blijde verwachting ben! Dit hadden we niet zien aankomen, maar het is o zo welkom. Nu ben ik terug gaan rekenen, en blijkt het dat ik rond de bevruchting (0,5 gr) en in de 3e week van de zwangerschap (1gr) nog coke heb gebruikt. Ik lees op internet de meest erge horror verhalen en krijg hier zoveel stress van. Kunnen jullie me wat meer vertellen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Allereerst van harte gefeliciteerd! Ik kan me voorstellen dat jij je nogal zorgen aan het maken bent. De invloed van drugs op een ongeboren kind, daar weten we nog niet zoveel vanaf. Hier is wel veel onderzoek naar gedaan, maar dit is alleen bij proefdieren. Het wordt in ieder geval altijd aangeraden om drie maanden van tevoren te stoppen met drugs gebruiken om alle risico uit te sluiten. Dat betekent echt niet dat drugsgebruik altijd tot problemen leidt. Zeker niet. Vooral niet als het incidenteel is. Wat wel belangrijk is om te beseffen, is dat een mogelijk gevolg van één keer cokegebruik, niet te vergelijken is met regelmatig gebruik.

Dus het is niet uit te sluiten, maar de kans is in jouw geval natuurlijk wel enorm klein. Wat misschien nog wel een veel grotere impact zou kunnen hebben, is als je de aankomende acht maanden erg veel stress gaat ervaren van deze onzekerheid. Langdurige stress bij een moeder heeft misschien wel meer negatieve gevolgen voor de ontwikkeling dan één keer cokegebruik. Maar wat voor jou vooral belangrijk is, is acceptatie vinden in deze situatie en proberen dit naast je neer te leggen.

Je kan dit natuurlijk altijd ook even bespreken met de verloskundige of je huisarts. Bereid je er ook op voor want ze vragen altijd naar drugsgebruik d.m.v. de vragenlijst. Als het je gerust kan stellen kun je ook extra controles bespreken.

Groet,

Dion

08 november 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG