Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste lezer, Mijn vriendin heeft een trombose arm, slikt de bloedverdunner ‘Eliquis apixaban’ en draagt een steunkous. We vragen ons af hoeveel impact de combinatie met xtc heeft op het lichaam? Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Op het stolsel zèlf, heeft XTC gebruik waarschijnlijk weinig invloed. Want XTC en andere amfetaminen vernauwen wel bloedvaten, maar dan de slagaders en niet de aders. Ik ga er van uit dat het om een stolsel in een ader gaat. De bloeddrukstijging die daarvan het gevolg is zou in theorie weer wèl invloed kunnen hebben op het stolsel. De bloeddruk gaat met 15 punten omhoog in de slagaders en met minimaal 6 in de aders. Of daarmee het risico op een embolie (het losschieten van een stolsel) toeneemt, is niet bekend. Durft ze het met de arts/internist te bespreken? Desnoods vraag je alleen of bloeddrukstijgingen die normaal zijn in het dagelijks leven, invloed hebben op het stolsel. 

Dan kijk je naar de bijwerkingen van het medicijn, dat een stollingsfactor remt. Soms komen voor: afname van bloedplaatjes en lage bloeddruk. Neusbloeding, maag-darmbloeding, bloed in de urine, jeuk. Een paar verhoogde leverwaarden in het bloed. Als je daar last van hebt moet je voor de zekerheid geen XTC gebruiken. Want dan kan dat allemaal toenemen. Ook (zeldzaam) kan XTC een beroerte veroorzaken. Ook door stolling of door een bloeding in de hersenen. Nu jij een stolsel in de benen hebt, hoeft dat niet persé te betekenen dat je daar meer kans op loopt. Dat weet ook de internist.  Met een lage, geteste dosis, verlaag je de risico's. Als je nul risico wilt nemen doet ze het gewoon (nog) niet. 

MVG,

Gerard A 

Drugsarts 

06 januari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG