Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Bij de tandarts kreeg ik lachgas voor het trekken van een kies en omdat ik erg bang ben. Maar het hielp bijna niet. Omdat ik nog een klein beetje verkouden was heb ik NAC (Acetylcysteïne) een slijmoplosser gebruikt een uur voordat de tandarts het lachgas gaf. Omdat ik dus bijna niks van het lachgas merkte durfde ik mijn kies niet te laten trekken. Zou de verminderde werking door de NAC kunnen komen ? Hoop dat u het antwoord weet ,zit nu nog steeds met die rotkies, zou willen dat ik niet zo’n bangerik was.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Als ik je vraag lees, baal je enorm. Tegelijkertijd ben je echt niet de enige. Er zijn echt veel mensen die een bepaalde angst hebben voor de tandarts. Het is niet ons niet bekend dat NAC invloed heeft op de werking van lachgas. Maar zelf als het invloed zou hebben, verwacht ik niet dat het zo'n grote invloed heeft dat je van de lachgas niets of veel minder merkt. Heb je dit met de arts besproken? Wat zij de arts over dat je er niet zo veel van merkte?

Lachgas heeft een versuffend en bewustzijnsverlagend effect. Maar tegelijkertijd als jij veel stress en angst ervaart, komt jouw lichaam in een soort stressmodus. Jouw lichaam denkt: 'ik ben in gevaar, ik moet goed kunnen vechten of vluchten'. Dat werkt juist bewustzijnsverhogend. Het lijkt mij dat dit veel meer invloed heeft.

Heb je een nieuw plan gemaakt met de tandarts? Dat het deze keer niet gelukt is, is natuurlijk helemaal niet erg. Soms heeft het gewoon wat tijd nodig. Of een andere aanpak. Er zijn meerdere wegen naar Rome, spreekwoordelijk gezegd. Zo'n ingreep onder lachgas is één mogelijkheid, maar bijvoorbeeld exposuretherapie kan ook. In ieder geval zit in Amsterdam een speciale tandarts die begeleiding geeft bij een uitdaging als deze.

Conclusie, je hoeft je nergens voor te schamen. Angst voor de tandarts hebben veel mensen. Maar met tijd en de juiste hulp is het ook voor jou gewoon mogelijk om die kies te laten trekken! Maar gun jezelf vooral de tijd hiervoor.

Succes,

Dion

22 december 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG