Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goeiedag, Ik heb wel eens xtc gedaan maar wil binnenkort voor het eerst 2c-b doen en heb mij hier al enigzins op ingelezen. Alleen zit ik nog met een paar vragen waar ik nog geen antwoord op heb kunnen vinden. Ik ben nu zelf een tijdje gestopt met xtc nemen en ben ook voorlopig niet van plan het weer te nemen, merk veel dat me concentratie veel beter is geworden Met xtc kan spierafbraak voorkomen en verslechtering van conditie, is dat met 2c-b net zo? Met xtc wordt aangeraden een pauze van minimaal 2-3 maanden. Hoe zit dit met 2c-b? kan dit om bijvoorbeeld de maand al? of moet je langer rust houden? Heeft bijnemen van 2c-b nut? zoja, om de hoeveel uur wordt aangeraden? Graag krijg ik hier meer informatie over. Met vriendelijk groet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

2c-b is inderdaad een ander middel dan xtc, echter is het advies om niet vaker dan eens per drie maanden te gebruiken toepasbaar op alle middelen. Niet alleen om de risico's te beperken van het middel zelf, maar ook om minder kans te hebben op verslaving bijvoorbeeld. In hoeverre je zelf de keuze maakt om vaker dan dat te gebruiken, hebben wij geen zicht of invloed op. 

Over spierafbraak en 2c-b staat niets in de literatuur. Van xtc is dit wel bekend en heeft o.a. de maken met de toename in spierspanningen tijdens het gebruik, maar voornamelijk ook met de stijging in temperatuur in het lichaam. Door deze temperatuurstijging is het zo dat er in extreme situaties, (bijvoorbeeld bij een serotoninesyndroom) rhadomyolyse ontstaat. Hierdoor komt er myoglobine (een afbraakproduct van spieren) in de bloedbaan terecht.

2c-b staat er ook om bekend dat het de temperatuur iets verhoogd, maar niet zo zeer als xtc. Daarnaast komen ook spierspanningen voor, maar zijn deze meer te wijten aan wat spanningen en stress door de trip zelf. De werking van 2c-b lijkt wel wat op die van xtc, maar in de hersenen zorgt 2c-b niet voor een afgifte aan serotonine. De 2c-b doet net alsof hij zelf de serotonine is, waardoor ook weinig dip zult voelen na het gebruik. Ook heeft het minder invloed op dopamine dan xtc bijvoorbeeld. Bij een lagere dosering (waarbij je de hallucinaties niet hebt) zal het daarom wel enigszins aanvoelen als xtc.

Wat betreft bijnemen van 2c-b schreef mijn collega het onderstaande.
"Het effect van 2C-B is ongeveer na anderhalf uur op zijn piek en dit houdt 3 uur aan. Als je tijdens de piek bijneemt kan je de trip intensiveren en als je het neemt als het effect al afzwakt zal het effect verlengen.Beginnende gebruikers kunnen om de kans op een badtrip, of te overweldigende trip te verkleinen, beter een dosis kiezen vanaf 5 mg en niet meer dan 15 mg gebruiken. Gebruik alleen meer als je erg ervaren bent en je er helemaal comfortabel bij voelt. Rond de 15 tot 20 mg wordt het écht trippen (het werkt ook in op je gedachtegang in plaats van voornamelijk hallucinerende werking).

Wat vooral belangrijk is bij psychedelische/hallucinerende middelen zoals 2C-B is de 'set en setting'. Met 'set' bedoelen we je mindset, dus hoe voel je je, zit je lekker in je vel en wat is je verwachting. Met de 'setting' bedoelen we de omgeving, sociaal en fysiek. Zorg voor een ontspannen lounge-plek met mensen die je vertrouwd in een omgeving met rustige muziek waar niet iemand onverwachts langs kan komen."

Hopelijk kun je hiermee uit de voeten!

Informatieve groet,

Calvin 

30 januari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG