Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik heb 2 dagen geleden voor het eerst de truffels gedaan ( het waren de fantasy truffels ). De nacht waarop ik de truffels nam kon ik nog redelijk goed slapen, maar de dag erna begon ik angsten te krijgen. Mijn broer heeft in zijn jongere jaren al eens truffels gedaan en heeft sinds dan een angsstoornis. Ik ben nogal een snelle conclusie trekker en ging ervan uit dat ik hetzelfde heb. Deze nacht ben ik geen enkele keer inslaap gevallen omdat ik constant met een gevoel van spijt en angst heb. Normaal als ik deze gevoelens heb kan ik rond 3 of 4 uur wel inslaap vallen, maar deze keer niet. Gistere avond vertelde mijn lief over een vriendin van haar die door truffels psychose en nog iets anders gekregen heeft waardoor ik momenteel extra veel paniek heb. Ik weet nu gewoon niet of dit door de truffels komt of omdat ik mezelf zo hard aan het opfucken ben.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je maakt je behoorlijk zorgen! Graag wil ik je gerust stellen. Je angsten zijn heel vervelend, maar niet ernstig. Er is niets stuk of kapot gegaan. Dit gaat gewoon weer over.

Wanneer je gaat trippen, bijvoorbeeld door truffels, is dat mentaal soms best heftig. De dagen daarna hebben sommige mensen ook nodig om er van bij te komen. Je hebt naderhand angstklachten gekregen. De oorzaak hiervan komt bij jou zelf vandaan, niet door de truffels. Maar, na een heftige trip kan je wel gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van angstklachten. Dat kan soms al snel ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je ineens nadenkt over iemand anders die heftige klachten heeft gehad.

Wanneer je daar over nadenkt, komt je lichaam even in een soort stressmodus. Dit kan je merken aan een wat gejaagd gevoel, zweten, trillerig, opgewekt of zoals jij ook ervaarde, angstig. Door de truffels ben je hier dus wat gevoeliger voor. Als je van zo'n reactie schrikt, of bang bent dat het komt door de truffels, bevestig je aan je lichaam dat die stressreactie inderdaad nodig is. Dan krijg je heftigere klachten en dan zit je vervolgens al snel vast. Niet kunnen slapen is een typisch voorbeeld van aanhoudende angstklachten.

Het is goed nieuws dat dit door 'jezelf' komt. Want diezelfde stressmodus die aan is gaan staan, kan je ook weer uit zetten. Maar hiervoor moet je wel een aantal dingen doen. Acceptatie is erg belangrijk. Vervolgens moet je proberen zoveel mogelijk rust te vinden. Stress bijvoorbeeld vermijden, maar ook geen alcohol- drugs en het liefst ook geen nicotine (roken) en caffeïne gebruiken. Verder helpen ontspanningsoefeningen erg. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga etc.

Je hoeft je geen zorgen te maken om een psychose. Je krijgt niet zomaar een psychose. De kans op een psychose bij truffels is alleen aanwezig, als je al erg  gevoelig bent hiervoor. Bijvoorbeeld als je dit eerder gehad hebt. Of als het in de familie zit. Dan nog hoef jij je geen zorgen te maken. Want de truffels zijn allang weer uit je systeem.

Geef jezelf even de tijd om hiervan bij te komen. Het zal niet binnen een paar dagen weggaan, maar met de juiste aanpak ga je merken dat je klachten langzaam maar zeker minder worden. Wordt het minder? Dan heb je de juiste aanpak. Merk je over een maand nog geen verschil? Neem dan nog even contact op.

Groet,

Dion

13 april 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG