Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Sinds ik sertraline gebruik (nu 3 jaar, voor angst), heb ik behalve een paar keer wiet en 1 keer hasj, geen drugs meer gebruikt. Dit had overigens geen tot weinig effect (spacecake en joints). Ik denk dat ik nu ongeveer 2 jaar op een vaste dosering zit van 150mg. Hiervoor gebruikte ik af en toe (paar keer per jaar) vooral xtc. Dit deed mijn angst die ik toen al ervaarde gelukkig niet toenemen. Wel werd de nasleep na xtc steeds langer. Daarom is mijn laatste keer xtc al 4,5 jaar geleden. Ik zou het erg leuk vinden om toch weer eens xtc te gebruiken, maar tot nu toe dacht ik dat dit mij in combinatie met sertraline een gegarandeerd serotoninesyndroom op zou leveren. Nu heb ik dus gelezen dat het niet gelijk zo'n vaart loopt met een SSRI. Ook heb ik meerdere vragen en antwoorden doorgenomen. Hierdoor heb ik de hoop gekregen dat ik misschien toch weer eens xtc kan proberen, zij het in mindere mate. Toch is ieders situatie weer net even anders en vond ik het fijn om zelf nog even advies te vragen o.b.v. mijn eigen situatie. Ik ben 1m73 en weeg ongeveer 75kg. Eerder begon ik altijd met een halve en nam dan elke paar uur, wanneer ik merkte dat het uit begon te werken, een kwartje bij (1 pil was variërend 180mg-220mg, altijd getest). Over het algemeen duurde het bij mij altijd langer voor het effect begon en was het sneller uitgewerkt. Ik zie dit ook terug bij bijvoorbeeld verdoving en paracetamol en misschien het feit dat ik pas bij 150mg sertraline effect ervoer en weinig effect van met name wiet ervaar. Van de sertraline heb ik 2 blijvende bijwerkingen: een droge mond en een voor mij positieve bijwerking dat ik beter naar de wc kan. Mentaal voel ik mij goed. Heb ik nog steeds kans op een serotoninesyndroom als ik een lage dosis xtc neem? Kan ik dan nog steeds na een paar uur wat bijnemen? (Wat is dan een goede startdosis en bijneemdosis?) Door de sertraline, drink ik standaard meer water, hoeveel mag ik drinken tijdens xtc? Is speed en/of ketamine veiliger i.c.m. sertraline dan xtc of wat is een betere/veiligere drugkeuze? Zou miauw nog een optie kunnen zijn? Natuurlijk weet ik dat het beter is om gewoon helemaal niks te nemen bij de sertraline, maar helemaal risicoloos is gebruik zonder medicijnen erbij natuurlijk ook niet. Graag loop ik nu zo min mogelijk extra risico of in ieder geval in een mate dat het niet gevaarlijk is wat betreft een serotoninesyndroom of andere heftige gevolgen. Alvast heel erg bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

 

Het is goed om zo zorgvuldig om te gaan met je gezondheid. Je vraagt onder andere of de combinatie XTC en sertraline risico  kan opleveren op het serotoninesyndroom. 

 

Zowel sertraline als XTC verhogen het serotoninegehalte en kunnen het serotoninesyndroom geven. Sertraline remt ook het enzym CYP2D6 in de lever dat verantwoordelijk is voor de afbraak van XTC. Hoe hoger de dosis sertraline, des te meer het remmende effect. Je zit op een relatief hoge dosering sertraline. Dat betekent dat bij lage doseringen XTC de spiegel bij jou hoger zal kunnen uitvallen. Je geeft zelf aan dat XTC bij jou later inkickt, waardoor de kans bestaat dat je bij gaat gebruiken bij onvoldoende effect. Dat is gevaarlijk. Bij welke doseringen het serotoninesyndroom optreedt, verschilt per persoon. Ik kan niet aangeven bij welke dosering je geen serotoninesyndroom ontwikkelt, omdat we dat niet weten. Ik raad echter de combinatie af zo lang je sertraline gebruikt. 

Mocht je het toch gaan doen dan is het advies om zo dicht mogelijk bij 1mg MDMA per kg lichaamsgewicht te blijven, max 1,5 mg per kg.

(Op een ander moment kun je eens beoordelen hoe lang je in je leven op de antidepressiva wil blijven. Bv: is je angst voldoende afgenomen? Ken je de niet-medicamenteuze aanpakken van angst ook?)

 

XTC zorgt ook voor een droge mond. We houden aan niet meer dan 1 glas water per uur te drinken. 

 

Speed: De kans op het serotoninesyndroom is het hoogst bij XTC. Speed kan dit wel geven, maar in mindere mate. 

 

Ketamine: Bij angstklachten is ketaminegebruik af te raden in verband met een verhoogde kans op 'bad gaan.' Verder kan de SSRI de spiegel van ketamine een beetje verhogen. Ook moet je extra letten op hartritmestoornissen. Zowel Sertraline als ketamine kunnen het veroorzaken. Vooral bij een aanleg ervoor. Sluit dat uit OK? Een bekende storing heet "QT verlenging." Geen gevaar voor serotoninesyndroom. 

 

Miauw: hiermee wordt 4-MMC genoemd, maar er wordt ook wel eens 3-MMC als Miauw verkocht.  Ook voor dit middel geldt dat het het serotonine kan verhogen, maar niet zo erg als XTC. Van de cathinonen ( zo heet deze groep middelen) weten we tegenwoordig dat ze verslavend zijn door sterke craving te veroorzaken bij regelmatig gebruik. 

 

Ik hoop dat je vragen voldoende beantwoord zijn. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Trijntje E

 

drugsarts

25 augustus 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG