Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedendag, Ik slik sinds kort het medicijn (Propylthiouracil) voor mijn snelwerkende schildklier. Ik wilde graag weten wat de wisselwerking is als je af en toe cocaïne neemt met dit medicijn. Ik wil af en toe wat gebruiken, maar ook geen gevaarlijke risico’s lopen. Vriendelijke groet, M.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je vraagt of er wisselwerkingen zijn tussen cocaïne en propylthiouracil. Je wilt af en toe cocaïne gebruiken, maar geen gevaarlijke risico's lopen. 

Je kijkt eerst naar de klachten van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Sinds kort ben je gestart met medicatie, dus waarschijnlijk zit je nog in de instelfase om te kijken welke dosering voor jou het beste is. Een te snel werkende schildklier kan versnelde hartslag, hartritmestoornissen, snel ademen, slapeloosheid, onrust, angst en opgefokt gevoel geven. Deze klachten kunnen ook als bijwerking van cocaïne optreden. De klachten van je snel werkende schildklier kunnen hierdoor versterken en dan is het ook wat lastiger om te bepalen wat de juiste dosis moet zijn. Dus zo lang je nog niet goed ingesteld bent op medicatie is het beter om nog niet te gebruiken. Je kunt het ook warm krijgen bij cocaïnegebruik en bij een snel werkende schildklier kun je minder goed tegen warmte. Er zijn verder geen wisselwerkingen te verwachten.

Het gebruik van cocaïne kan uberhaupt gevaarlijke risico's met zich meebrengen. Cocaïne kan o.a. (fatale) hartritmestoornissen geven, ook zonder hyperthyreoïdie. De kans hierop wordt groter als je cocaïne combineert met alcohol, doe dat liever niet. Bij regelmatig gebruik van cocaíne kan het het dichtslibben van aderen (aderverkalking) versnellen. En ook het optreden van hersen- en hartinfarcten zijn gemeld. Last but not least: cocaïne staat bekend als een sterk verslavend middel. 

Met vriendelijke groet,

Trijntje E

drugsarts

 

 

 

27 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG