Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

2,5 jaar geleden heb ik ayahuasca gedaan en dat is tijdens de sessie misgegaan, ik kwam in een soort psychose terecht. Sindsdien heb ik veel last van stress en paniek aanvallen. Ik denk dat dit PTSS is. We zijn bij een psycholoog geweest maar die keer meer naar de ADD die als kind bij mij is vastgesteld en ik ben daar niet verder mee gekomen. Nu is de paniek en stress zodanig dat ik het niet meer kan hanteren. Ik wil graag leven, maar weet niet hoe ik dit kan volhouden. Ik ben nu bij de psycholoog van de huisartsenpraktijk geweest en die heeft (ook al 2 jaar geleden) een lichte vorm van Autisme vastgesteld. Volgens hem kan ik niet voor de PTSS behandeld worden maar moet ik eerst mijn (lichte) Autisme behandelen, de wachtlijst is een jaar. Dit is geen optie. Wat kan ik op zeer korte termijn doen om van de PTSS af te komen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat naar dat je je zo angstig voelt en je je niet goed geholpen voelt. Helaas is het zo dat in Nederland voor veel behandelingen inderdaad lange wachtlijsten zijn. Ook is het voor ons moeilijk om volledig in te schatten waarom de autisme eerder behandeld moet worden aangezien we je niet goed kennen.

Indien je het gevoel hebt dat de angst te maken heeft met het trauma/psychose na ayahuasca en je last hebt van herbelevingen, nachtmerries, verhoogde alertheid, schrikreacties die te maken hebben met herinneringen aan deze psychose, zou je EMDR kunnen proberen. Dit is een relatief korte/snelle behandeling waar je vaak wel binnen 2-3 maanden terecht zou kunnen.

In het dagelijks leven is het voor jou het meest belangrijk om vermijding te herkennen en te proberen te verminderen. Indien je nu bepaalde activiteiten/plekken vermijdt, zal de angst alsmaar toenemen. Soms helpt het dan om een naaste in te lichten over je angst en vragen of diegene samen toch deze activiteiten te gaan doen. Daarnaast is regelmaat in je leven erg belangrijk, zoals dag-nacht ritme, dagelijks blijven bewegen, dingen ondernemen (werk/studie/sociaal). Op de site van Mind kan je veel informatie vinden over wat je zelf zou kunnen doen. Ook is het veel te vinden over autisme en hoe je hiermee kunt omgaan. 

Wat je ook nog zou kunnen doen is contact zoeken met ervaringsdeskundigen. Mensen die ook een psychose hebben doorgemaakt, en met hun ervaring anderen proberen te helpen, is vaak heel zinvol en geeft gevoel van erkenning. Op psychosenet kun je in contact komen met hulpverleners en mensen die ook een psychose hebben doorgemaakt. Je kan chatten en je krijgt eerlijke informatie over wat helpt en wat niet.

Tot slot een belangrijk advies: je kan ook naar lichaamsgerichte traumatherapie kijken. Dan kijk je minder naar het denken en meer naar het lichaam. Dan oefen je met het verdragen van de symptomen en kun je jezelf tot ontspanning brengen.  Wie dat goed kunnen zijn haptonomen, psychosomatische fysiotherapeuten en therapeuten die somatic experiencing geven. Die mensen kan je ook vinden via www.vind-een-therapeut.nl

Veel sterkte met je zoektocht,

Karin W, huisarts 

22 maart 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG