Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Sindskort ben ik gestart met mtx 15mg per week en 5mg foliumzuur per week voor psoriasis. Nu gebruik ik eens in de zoveel tijd cocaïne of XTC. Verder ben ik gezond en wordt om de zoveel tijd gecontroleerd op afwijkingen door de behandelende arts. Lever functie en witte bloedcellen etc. Ik vraag me af. Kan ik doorgaan met recreatief gebruik van zowel cocaïne of xtc op het moment dat de behandelend arts zegt dat er geen of weinig afwijkingen te zien zijn? Ik hoop op een spoedige reactie. Met vriendelijke groet, K

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Methotrexaat is een medicijn om je immuunsysteem te beïnvloeden en zorgt ervoor dat ontstekingen van psoriasis verminderen, maar je afweer tegen infecties wordt ook verminderd. Cocaine snuiven geeft een verhoogde kans op ontstekingen (en daardoor infecties) in je neusslijmvlies. Indien je een infectie ontwikkeld door cocaine, zou het kunnen dat je door MTX dit minder goed in de gaten hebt omdat MTX de reactie afremt. Het kan dan zijn dat de ontsteking ongemerkt ernstiger wordt. Het checken van je witte bloedcellen kan dit niet voorkomen.

Methotrexaat (MTX) en XTC/MDMA hebben geen wisselwerkingen. Maar eigenlijk kan je alleen zo veilig mogelijk gebruiken en het alleen combineren als je helemaal fit bent. Bloedonderzoek op: aantal bloedplaatjes, witte bloedcellen, lever- en nierwaarden o.a. kan je hier wel bij helpen.  Andere bijwerken van MTX zijn zeer vaak: misselijkheid, braken, leverfunctiestoornissen en zweren op slijmvliezen en moeheid. Ook XTC heeft effect op de lever, maar zelden ernstig. Alleen bij een complicatie zoals oververhitting. XTC verlaagt tijdelijk de afweer, wat MTX ook kan doen. Dan loop je ook bij XTC en MTX meer risico op infecties. 

Eigenlijk is MTX een lastig middel om daarbij 'veilig' drugs te gebruiken. Het heeft een erg uitgebreide lijst van bijwerkingen en je gezondheid daarbij is van groot belang. Daarom blijven mensen die MTX gebruiken ook onder controle van de specialist en moet je blijvend bloedonderzoeken herhalen. Recreatief drugsgebruik is dan toch risicovol, ook al doe je het sporadisch.

Hopelijk helpt dit je verder,

groet Karin W, huisarts

04 maart 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG