Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

ik heb 't vermoeden van COPD fase 1 ( obv longtest huisarts) heeft t slikken van xtc of t snuiven van cocaine hier invloed op en of verslechterd dit het? ik gebruik verder geen Ventolin( wel gekregen maar niet nodig, incidenteel bij sporten) en rook of vape niet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Gezien het feit dat je niet rookt of vapet, weet je zelf waardoor je COPD hebt ontwikkeld? Cocaïnegebruik kan lijden tot neusslijmvlies beschadiging en ook tot ontstekingen in het slijmvlies. Wellicht dan dit wel meer en sneller luchtwegklachten uitlokken. Bij COPD kan je een longaanval krijgen waarbij er plotseling ontstekingen in de luchtwegen ontstaan. Meestal is een infectie (verkoudheid of longontsteking) de uitlokkende factor maar ik zou me kunnen voorstellen dat onstekingen in het neusslijmvlies hier ook een versterkende of uitlokkende rol in kunnen spelen.

Cocaïne heeft een opwekkend effect op het centrale zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat, je pupillen groter worden en je hart sneller gaat kloppen. Cocaïne werd vroeger als medicijn gebruikt, het kan de luchtwegen openzetten maar aan de andere kant zélf een astma-aanval uitlokken. Het gebruik hiervan wordt bij astma of COPD dus toch altijd afgeraden.
Combinatie met sympathicomimetica (Ventolin) levert gevaar op. Sympathicomimetica zijn stoffen die het actieve gedeelte van het centrale zenuwstelsel stimuleren. Je kan een verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag krijgen. Cocaïne heeft net als astmamedicatie sympathicomimetische eigenschappen. Combinatiegebruik kan daarom leiden tot een versterking van de (bij)werkingen met hartritmestoornissen en een gevaarlijk hoge bloeddruk als gevolg. Gebruik van cocaïne kan ook leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en ademhalingsproblemen.

Ook XTC heeft een stimulerend effect en kan het hartritme verhogen en de bloeddruk. XTC kan je daarom beter niet combineren met ventolin. Verder geeft XTC ook een verhoogde kans op ontstekingen wat weer een toename van COPD kan geven als dit in je luchtwegen zit.

Kortom, om ervoor te zorgen dat je COPD in fase 1 blijft, is een gezonde leefstijl van belang. Goed dat je niet rookt/vapet en wees nu extra voorzichtig met drugs. Conditietraining en gezonde voeding zijn verder van belang voor een gezonde toekomst.

Groet

Karin W, huisarts

13 mei 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG