Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Wat gebeurt er als je chemo therapie krijgt en je neemt toch thuis 3ml ghb? Wisselwerking?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Chemotherapie is over het algemeen erg heftig. Het medicijn zorgt voor vermindering van kankercellen, maar tast daarbij alle snel delende cellen ook aan zoals mondslijmvlies en het maagdarmkanaal. Daarnaast zijn mensen er vaak een lange periode erg ziek en moe door. De chemotherapie moet zo sterk zijn om de strijd aan te gaan met de kankercellen. Je lichaam heeft dan alle energie nodig om dit aan te kunnen en om daarna weer te kunnen herstellen. GHB gebruik tijdens chemotherapie is dan echt onverstandig en kan ook gevaarlijk zijn. 

Zonder de naam van het medicijn kan ik daar geen exacte informatie over geven, maar je organen de lever, je nieren, je hersenen en je maag-darmen, je huid kunnen aangetast worden door chemotherapie en GHB kan overlappende bijwerkingen hebben. In onze pagina over GHB kun je de volgende informatie hierover vinden:

  • GHB heeft invloed op het functioneren het maagdarmkanaal. Door de spierverslappende werking van GHB kan het voorkomen dat maagzuur de slokdarm inloopt. De kringspier tussen slokdarm en maag (het "maagklepje") verslapt namelijk ook. Dat geeft klachten van zuurbranden, pijn en (soms beangstigende) slikklachten. Je hebt meer kans op deze klachten als je eerder al last had van maagzuur.
  • Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in je braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan je longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.
  • Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot. Onderzoek door AMC toont aan dat GHB coma's schadelijk zijn voor het brein. Voorkom daarom outgaan door GHB. Risicogroep zijn vooral de gebruikers die meerdere keren outgaan. De negatieve gevolgen voor het brein komt niet door de GHB, maar door de coma zelf. Er is aangetoond dat er veranderingen ontstaan in het lange termijn geheugen en verminderde capaciteit bij geheugentesten.
  • GHB kan levensgevaarlijk zijn als je het combineert met alcohol of kalmerende pillen.
  • Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.
  • Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen met GHB extra risico.
  • Neem geen GHB als je een medicijn gebruikt! De combinatie kan fout zijn. Het is verder niet zo dat GHB de werking van de medicijnen afzwakt of versterkt. Je moet vooral naar de effecten en bijwerkingen kijken. 

Mocht je graag meer willen weten of begeleiding willen bij het minderen en/of stoppen met GHB dan kun je terecht bij de verslavingsinstelling in jouw regio. Je huisarts kan je daar goed bij helpen. Heel veel sterkte!

Groet,

Karin W. huisarts

07 juni 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG