Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedendag, In 2014 heb ik de diagnose gekregen: milde mitralisklep insufficientie, in 2020 kwam hier ook een mitralisklep stenose bij. Gelukkig zonder klachten. Tijdens mijn zwangerschap in 2023 heb ik veel klachten van benauwdheid gehad maar dit was na mijn bevalling vrij snel weer weg. Ook heb ik toen een controle gehad bij de cardioloog en die bevestigde dat mijn hart weer in dezelfde conditie was als voor mijn zwangerschap. Ik had na mijn zwangerschap ook geen klachten meer. Nu een half jaar later heb ik op en af last van kortademigheid en heb hiervoor naast de xarelto dat ik gebruikt, nu bisoprolol 2,5 mg gekregen om mijn hartslag laag te houden. Ik ben vanaf 2015 een gebruiker van xtc op feestjes, zo’n 4-7 keer per jaar. Ik gebruik dan gemiddeld 2 xtc pillen. Ik heb altijd mijn lijf goed aangevoeld. Toch vind ik het spannender nu ik weet dat ik af en toe wat klachten heb. Cardioloog heeft het op het moment ook over een eventuele behandeling door een ballon dilatatie. Is een ballon dilatatie een reden om te stoppen met incidenteel gebruik? Ik heb altijd mensen bij me die mijn medicatiegebruik kennen en die weten wat er precies met mijn hart aan de hand is. Gr

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat naar dat je op zo'n jonge leeftijd al een klepstenose hebt in je hart! Het is inderdaad belangrijk om je hartslag en bloeddruk laag te houden om te voorkomen dat je hart extra belast wordt. Bij een klepstenose kan het bloed minder goed van de linker boezem naar de linker kamer. Daardoor zou het kunnen dat op termijn je linker boezem uit gaat rekken en slapper wordt. Dit kan resulteren in ritmestoornissen of hartfalen. 

XTC geeft het tegenovergestelde effect op je hart vergeleken met bisoprolol; je hartslag stijgt en ook je bloeddruk. Je belast je hart hiermee dus, bovenop je hartklepaandoening. Een ballondilatatie geeft aan dat je hartklepaandoening niet onschuldig is. Ik zou het daarom niet aanraden om door te gaan met XTC. Ook zou ik je cardioloog vertellen over je XTC gebruik. Wellicht kan er toch een verband zijn tussen je drugsgebruik en de mate van je hartklepaandoening of dat het is verergerd hierdoor. Om goed voor je hart te zorgen en samen een goed behandelplan op te stellen, is het belangrijk om je cardioloog goed in te informeren over je gebruik.

Hopelijk helpt deze informatie je verder,

groet Karin W, huisarts

18 juni 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG