Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedenavond momenteel gebruik ik een kleine 1,5 maand clopidrogel ivm een mogelijke herseninfarct. Ik zeg mogelijk omdat op de mri niets te zien was maar ik wel klachten had. Ik wil graag mdma of xtc gebruiken alleen weet ik niet wat dit voor wisselwerking geeft met de clopidrogel. Ik hoor het graag of u het weet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat naar dat je dit hebt gehad en ook erg jong! Dat het niet op een MRI te zien was kan betekenen dat het erg klein was of dat de MRI te vroeg is gemaakt. Soms wordt de schade pas later zichtbaar op de MRI. XTC is risico verhogend om opnieuw een herseninfarct te krijgen. Daarnaast kan het zijn dat de XTC een epiletische aanval veroorzaakt als je een klein litteken hebt in je hersenen. Sowieso hebben mensen na een herseninfarct een verhoogde kans op een epilepsie aanval en XTC doet hier een schep bovenop.

Clopidogrel verdunt bloed. Het remt de bloedstolling. XTC kan dat soms ook in een mate doen maar ook juist soms stolsels veroorzaken. Vooral bij een te hoge dosering. Dat betekent dat àls er een bloeding zou optreden, dat je dan langer bloedt door deze combinatie. De kans op een bloeding door XTC, dat ook bloeddruk verhoogt en bloedvaten vernauwt, is normaalgesproken klein, maar nu dus iets verhoogd.

Kijk verder naar evt. bijwerkingen van clopidogrel: vaak komen voor bloeding, bloedneus, bloeding in maag darm kanaal, diarree, buikpijn. Als je daar last van hebt is XTC gebruik sowieso af te raden.

Bij een geteste lage dosering xtc wordt het risico weer verlaagd: gewoonlijk geeft 1 tot 1,5 mg per kg lichaamsgewicht effect. Als je het gaat doen, zou je dus met maximaal 1 mg per kg moeten beginnen.

Dus als je alleen kijkt naar de clopidogrel is er een klein risico op wisselwerkingen, maar gezien de reden van het medicijn (herseninfarct) zou ik XTC nu niet aanraden gezien alle risico's.

groet Karin W, huisarts

18 juni 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG