Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

; Hoi, Op jullie site heb ik informatie gezocht over gebruik van middelen na een gastric bypass. Het is me opgevallen dat de antwoorden hierover de laatste jaren nogal veranderd zijn. Begrijpelijk want er is inmiddels veel meer kennis beschikbaar over deze operatie. Wat is jullie huidige advies voor gebruik van XTC/MDMA/Cocaïne/GBL-GHB na een gastric sleeve ?Bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Als je de risico’s van drugsgebruik zoveel mogelijk wil beperken zorg je altijd voor een zo veilig mogelijke driehoek tussen drug, set en setting.  Drug: o.a. het middel, de dosis, de manier van inname.  Set: o.a. hoe je jezelf geestelijk en lichamelijk voelt.  Setting: o.a de omgeving waarin je je begeeft. Een recente maagoperatie heeft invloed op de set. Het uitgangspunt is namelijk dat je alleen drugs gebruikt als je 100% fit bent. Het is belangrijk dat je dus volledig hersteld bent. De hersteltijd na een openbuikoperatie het algemeen is zes weken tot drie maanden. Sommige klachten zoals vermoeidheid kunnen best nog lang aanhouden. Wanneer je nog klachten hebt is de kans op een bad trip en klachten na drugsgebruik verhoogd. Na de operatie is er op gebied van voeding ook veel veranderd wat aanpassing vraagt in jouw leefstijl. Zorg dat je helemaal stabiel bent als je gebruikt. Je bent dus volledig hersteld, je hebt geen overgebleven klachten en je bent aangepast aan je nieuwe leefstijl.       

Bij de gastric bypass wordt de maag een stuk kleiner gemaakt en er wordt een verbinding gemaakt met de dunne darm. Hierdoor wordt een gedeelte van de spijsvertering overgeslagen en worden er minder voedingsstoffen opgenomen. Dit betekent ook dat de spiegel van drugs die geslikt worden en in de dunne darm opgenomen worden (zoals Xtc/MDMA, 4-FA, GHB) dus hoger uit kan vallen dan je bij de dosering zou verwachten. Wat in theorie dan mogelijk is, is dat xtc sterker uitvalt dan bij anderen. Dit komt doordat er een stuk van de verwerking van de stof is weggevallen. Zo is ook het zuur van de maag nodig om de xtc verwerkbaar te maken. Het dumping syndroom (maagklachten, buikpijn, duizeligheid, etc) kan een bijwerking zijn van een gastric bypass. Xtc en andere stimulerende middelen zoals 4-FA, speed en coke kunnen dezelfde bijwerkingen hebben. De combinatie kan dus een versterking van die bijwerkingen geven.

De effecten van drugs die gesnoven of gerookt worden, worden niet beïnvloed door de gastric bypass.

Na een gastric bypass worden er minder voedingsstoffen en dus ook vitamines opgenomen uit de voeding. Hierdoor is de kans op een vitamine B12-tekort vergroot. Patiënten wordt daarom altijd geadviseerd om levenslang multivitamine te nemen om onder andere B12-tekort te voorkomen. Het gebruik van grote hoeveelheden lachgas kan leiden tot vitamine B12-tekort en indirect hiermee zorgen voor ernstige neurologische klachten. Dit betekent dat je extra terughoudend moet zijn met het gebruik van (grote hoeveelheden) lachgas. Dit advies geldt ook voor mensen met een sleeve of maagband omdat minder eten ook kan leiden tot minder inname van vitamine. 

Eén van de complicaties van een gastric bypass is een maagzweer, die kan ontstaan door een tekort aan bloedtoevoer in je maag. Een maagzweer is een slecht helende wond in de maagwand. Het slijmvlies is dan beschadigd en door de inwerking van maagzuur, verterende enzymen en soms ook van de bacterie, geneest deze wond slecht. Maagzweren ontstaan ook door inname van sommige ontstekingsremmers en door langdurige alcoholinname. Roken van tabak verhoogt de kans op ontwikkeling van maagzweren. Wanneer iemand met een gastric bypass xtc of andere uppers (zoals coke) gebruikt, heeft deze mogelijk een grotere kans op het krijgen van een maagzweer. Door het nabootsen van stress en mogelijk door verminderde bloedtoevoer naar de maag. 

Daarnaast kan het zo zijn dat (door een verhoogde bloeddruk, waar xtc/coke voor zorgt) de naad van je gastric bypass gaat lekken. Door een tekort aan onderzoek kunnen we niet goed inschatten bij welke hoeveelheid drugs zoals xtc/coke, dus bij welke frequentie van gebruik, je een verhoogde kans hebt op complicaties. Je blijft in deze je eigen proefkonijn. Als je helemaal geen risico wilt lopen, gebruik in dit geval dan geen xtc/coke. Doe je het wel dan is het in ieder geval aan te raden je drugs te laten testen en laag te doseren. 

Mvg,

Ronald

11 maart 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG