Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo we doen met vrienden een keer in de maand drinken met cocaïne nou heb ik gelezen dat je in het ergste geval een hartinfarct kan krijgen en dat 1/4 mensen onder de 45 die een hartstilstand hebben gehad met cocaïne temaken kan hebben ik ben zelf 18 jaar moet ik er van uitgaan dat het bij mij ook zo snel fout kan gaan? Hoe groot is de kans dat je het krijgt? Want vrienden zeggen dat het niet kan op jonge leeftijd dat je aan cocaïne overlijd.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je je vraag hier stelt. Bij het gebruik van cocaïne kunnen inderdaad problemen voorkomen. Het hart is kwetsbaar, zeker als je uppers (en met name cocaïne) gebruikt. Het verhoogt de bloeddruk en zorgt voor een snellere hartslag. Dit zorgt voor spasmen in de slagaderen rondom het hart. Cocaïnegebruik kan leiden tot hartritmestoornissen, hersenbloeding of een hartinfarct.

Je geeft aan dat jullie eens per maand cocaïne gebruiken in combinatie met alcohol. Deze combinatie leidt tot extra belasting van de hart en bloedvaten.

Het is moeilijk te benoemen hoeveel kans je hebt op het krijgen van problemen. Sommige mensen hebben nergens last van, bij anderen kan het de eerste keer al mis zijn.  Wat je vrienden zeggen klopt echter niet: het is zeker mogelijk dat je op jonge leeftijd aan cocaïne overlijdt. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Drugsgebruik brengt altijd risico’s met zich mee. Als je onder de 24 bent is je brein ook nog in ontwikkeling. Drugsgebruik kan daar een negatief effect op hebben.

Als je momenteel geen last ervaart zou ik je niet veel zorgen maken over de voorgaande keren dat je hebt gebruikt. Neem de informatie die je nu hebt met je mee en beslis dan of je de risico’s van het gebruik wel in balans zijn met wat het je oplevert?

Mvg,

Celeste

16 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG