Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Drugsinfoteam, Waarom is er een verschil in hoeveelheden tussen mannen en vrouwen als het gaat om problematisch alcohol gebruik en geen verschil bij de normadviezen? Overmatig drinken: mannen >21 eenheden/week en vrouwen >14 eenheden/week. Binge drinken: 6 eenheden/gelegenheid mannen en 4 eenheden/gelegenheid vrouwen. Normadvies: mannen en vrouwen max 1 eenheid per dag.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Sinds 2015 is er een nieuwe richtlijn welke aangeeft dat het advies is om helemaal geen alcohol te drinken, maar, dat als je drinkt, dit te bepreken tot één glas.

Vroegere was de richtlijn minder dan twee voor mannen en minder dan een voor vrouwen. De nieuwe richtlijnen komen voort uit een onderzoek naar de relatie tussen alcohol en kanker. Wereldwijd wordt 5,5% van alle kankergevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Daarbij geldt: hoe meer er wordt gedronken, des te hoger het risico op verschillende kankersoorten, ongeacht van geslacht, vandaar dat er geen verschil meer is gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Zo verhoogt het drinken van een glas alcohol per dag al het risico op borstkanker. Het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag verhoogt het risico op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, dikke darm- en leverkanker.  

De adviezen voor overmatig drankgebruik zijn niet enkel voor de lichamelijk problemen maar ook de geestelijke en sociale.

Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Mocht je nog iets willen weten, stuur me dan nog een bericht.

Mvg,

Celeste

18 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG