Nieuwe Drugs

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Op dit moment van schrijven, maart 2016, vallen veel Nieuwe Psychoactieve Stoffen niet onder de Opiumwet (drugs) en niet onder de Geneesmiddelenwet. Voorheen was het mogelijk om dit soort nieuwe drugs aan te pakken via de Geneesmiddelenwet, waardoor handel en bezit niet legaal waren. Dit is na een uitspraak van het Europees Gerechtshof niet meer zo. Dus juridisch gezien kun je op dit moment niet vervolgd worden. Handel kan eventueel aangepakt worden via de Warenwet, afhankelijk van hoe het middel aangeboden wordt.

Het (ver)kopen van NPS is op dit moment een grijs gebied, en het is aan verandering onderhevig. Ga er als consument van deze nieuwe drugssoorten niet van uit dat je hoe dan ook veilig bent voor discussie, verdenkingen en andere problemen, omdat sommige middelen officieel geen drugs zijn. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat met een zakje verdacht poeder, en je wordt bij de ingang gepakt, zal dit zeker tot problemen leiden. Je kan de toegang ontzegd worden, de poeder moeten inleveren, de politie kan erbij komen etc.

In de toekomst zullen waarschijnlijk verschillende nieuwe drugssoorten onder de Opiumwet gaan vallen. Daarnaast is men op Europees niveau bezig om hele stoffengroepen te verbieden. Dat stuit echter nog op een hoop praktische problemen met bijvoorbeeld pharmaceutische en chemische bedrijven die bepaalde stoffen gebruiken of leveren die in dat geval verwant kunnen zijn aan verboden drugs.

Onlangs zijn 4-FA, 25B-NBOMe, 25C-NBOMe, JWH-018, AM-2201 en methylone op de Opiumwet geplaatst.

De lijst van middelen op de Opiumwet kun je hier vinden: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/2018-08-01


Terug naar Veelgestelde vragen


Laatste update: 26 mei 2017

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie