Paddo's en Truffels - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

De werkzame stoffen in paddo’s en truffels niet schadelijk zijn voor het lichaam. Toch zitten er zeker risico’s aan het gebruik van paddo’s en truffels. 

RISICO'S

    • De trip pakt heftiger uit, dan je van te voren bedacht had
    • Bad trip (angst, paniek, onrust, vervelende emoties)
    • Psychische klachten na gebruik
    • HPPD
    • Psychiatrische ziektes kunnen verergeren, of langer duren
    • Verwonding door je in een gevaarlijke, of onhandige, situatie te begeven.

Een bad trip is meestal een gevolg van een te hoge dosering of ongewenste set of setting. Gedachten en gevoelens kunnen minder goed onder controle gehouden worden. Als dit negatieve gedachten of gevoelens zijn, kun je in een negatieve spiraal terecht komen:

    1. Je hebt onprettige gedachtes 
    2. Je voelt je daar verdrietig of angstig over
    3. Het verdrietige of angstige gevoel, roept meer onprettige gedachtes op

Door iets te veranderen in de set of setting kan de negatieve spiraal doorbroken worden. In de set door bijvoorbeeld te accepteren dat je je nu even niet zo lekker voelt. Het is oké als je niet het effect hebt dat je had verwacht. Kies prettige dingen om over na te denken. Een bad trip kan vaak nog een goede kant op gestuurd worden. Daarnaast kan je de setting beïnvloeden: Door bijvoorbeeld in een andere ruimte te gaan zitten, andere muziek aan te zetten of een wandelingetje te maken. Leid jezelf de negatieve spiraal uit. Een tripsitter zou hierbij kunnen helpen. Soms kan het voelen dat je voor altijd vast zit in een bad trip. Dat gevoel kan levensecht zijn, maar is niet betrouwbaar. Een bad trip gaat altijd weer over als het middel uitwerkt.

Gebruik van paddo’s of truffels kunnen invloed hebben op psychiatrische ziektes zoals een depressie, PTSS, psychotische klachten. Gebruik van psychedelica kan het herstelproces in de weg staan of klachten versterken. Hier moeten wij wel een voetnoot bij plaatsen.

In de media verschijnen steeds meer en vaker artikelen over onderzoeken die juist stellen dat gebruik van psilocine kan helpen bij de behandeling van depressie, angst, verslaving of PTSS. Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, omdat experimenten met deze illegale middelen lange tijd verboden waren. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend, maar geven ook een vertekend beeld. De experimenten zijn uitgevoerd bij een zeer selecte doelgroep onder professionele begeleiding. Dit is inclusief voor- en nazorg. Wanneer je zelf experimenteert, kunnen de resultaten heel anders zijn. Je bent dus je eigen proefkonijn. 

COMBINEREN

Gebruik van cannabis kan het effect van paddo’s en truffels behoorlijk versterken. Ook als je normaal gesproken juist rustiger wordt van een jointje. Van gebruikers horen we terug dat zelfs een paar haaltjes van een joint, het effect een aantal keer sterker kan maken. 
Paddo’s en truffels combineren met alcohol geeft een grotere kans op een bad trip. Soms wordt het verdovende effect van alcohol niet goed opgemerkt, waardoor er meer wordt gedronken dan je eigenlijk had gewild. De kans op misselijkheid neemt toe.

VERSLAVING

Lichamelijk kun je niet afhankelijk raken van paddo's of truffels. Als je een aantal keer in een korte periode paddo's of truffels gebruikt, heeft het weinig effect. Geestelijke afhankelijkheid komt dus bijna niet voor.

Lees onze Tips bij gebruik van paddo's

 

Tips