Hartkloppingen na cokegebruik
Beste vraagsteller,
Bedankt voor je vraag. Hartkloppingen zijn normaal als je cocaïne in je lichaam hebt. Na enkele uren na laatste inname zou dit wel weg moeten gaan. Soms kan dat langer duren, bijvoorbeeld wanneer je ook gedronken hebt. Na 48 uur is het helemaal uit je lichaam en zou het geen effect meer kunnen hebben.
Wanneer je cocaine gebruikt, komt je lichaam in een stressmodus te staan. Dat gebeurt ook wanneer je op straat een enorme gorilla tegen komt. Je moet dan goed kunnen vechten of vluchten. Hartkloppingen kunnen veel oorzaken hebben. Maar de meest voorkomende is een angstreactie van het lichaam. Soms ontstaat dat met een aanleiding, bijvoorbeeld een bad trip. Maar soms ook niet. Dan denkt het lichaam door het drugsgebruik in gevaar te zijn. Eigenlijk blijft die stressreactie dan aan staan na het gebruik.
Wanneer die stressmodus aan staat, kan je sowieso al last krijgen van hartkloppingen. Gaat de stressmodus uit, dan stopt de hartkloppingen ook. Maar tijdens deze stressmodus, ga je ineens allemaal dingen in je lijf voelen, die je normaal niet voelt. Die dingen zijn er wel, maar je brein filtert deze dingen. Nu ik schrijf over hartkloppingen, voel ik ook mijn hart kloppen, ik denk er over na. Maar over een paar minuten, voel ik het niet meer. Maar het is er nog wel (hoop ik! ;-) ). Met andere woorden: de hartkloppingen komen waarschijnlijk door een stressmodus die nog aan staat bij jou.
Het fijne is, dat deze ook weer uit kan. Probeer dus te beseffen dat jij je geen zorgen hoeft te maken en gewoon doorgaan met je leven. Afleiding zoeken, sporten, goed eten- en slapen helpt daar bij. Drugs, alcohol, roken en koffie zorgt juist dat de stressmodus aan blijft staan. Meer tips? Check onze pagina over angst.
Als laatste wil ik je nog wat informatie meegeven met betrekking tot coke en je hart. Maar voor de duidelijkheid: dit is bij jou nu niet aan de orde. Maak je over je eerdere gebruik aub geen zorgen! Dat gezegd hebbende, cokegebruik heeft een kleine kans op een hartproblemen. Heb je aanleg hiervoor of heb je een zwak hart- en vaatstelsel, dan loop je grotere risico's. Hoe dat precies zit, hebben onze collega's bij Unity goed omschreven.
Met hartelijke groet,
Dion