Cocaïne, Alcohol en Paroxetine en Natriumvalproaat

VRAAG

Beste, Wil aankomend weekend weer eens Cocaine gebruiken, dit is al behoorlijk lang geleden. Het is op een festival alleen maar vraag is of dit verstandig is in mijn situatie/met mijn medicatie. Ik gebruik dagelijks het volgende: Paroxetine (antidepressiva) 10 mg lage dosering Natriumvalproaat (niet voor epilepsie) 300 mg Nu heb ik al eens eenmalig gebruikt met deze medicatie en voelde mij er toen goed onder met lage doseringen. Zou dit verantwoord kunnen om nogmaals te herhalen? Zal er waarschijnlijk ook nog wat alcohol bij drinken. Hoor graag van jullie!

ANTWOORD

Beste vraagsteller,

Bij het combineren van meerdere medicijnen met meerdere middelen (alcohol en cocaïne) is het lastig om een uitspraak te doen over veiligheid. We kunnen eigenlijk alleen naar 1 type drugs met 1 soort medicijn een aanwijzing geven over relatief veilig gebruik. Bij meerdere medicijnen en middelen kunnen er onverwachtse effecten optreden en psychische bijwerkingen zoals angst en parnanoia. Allereerst kijk je even naar de eventuele bijsluiter op www.apotheek.nl bijwerkingen van paroxetine. Het is best een rijtje met mogelijkheden. Je kan daarmee nagaan welke bijwerkingen versterkt zouden kunnen worden door de upper cocaïne. Voorbeelden hiervan zijn: maag-darmklachten, zweten, onrustig gevoel, boosheid, trillen, duizeligheid. Deze klachten kunnen door cocaïne toenemen. Als je hoge doseringen neemt dan kunnen er wel gevaarlijke wisselwerkingen ontstaan. Dan kan het zogenaamde serotoninesyndroom  ontstaan: een toestand van te hoog serotonine met oververhitting, verwardheid en epileptische aanvallen. Die kans is met 10 mg paroxetine en lage dosis cocaïne heel klein. 

Depakine lijkt geen andere interacties (wisselwerkingen) te hebben met andere drugs. Oftewel, ze worden door andere enzymen afgebroken. Dan blijft weer over om naar de bijwerkingen te kijken: vaak (1-10%): bloedarmoede, verminderde bloedplaatjes en stolling, overgevoeligheid, zouttekort (natrium), verwardheid, agressie, aandachtsstoornis, hallucinaties, duizeligheid, bewegingsproblemen, slaperigheid, verminderd geheugen, hoofdpijn, snelle oogbewegingen (nystagmus), doofheid, braken, buikpijn en diarree, tandvleesprobemen, leverbeschadiging, kaalheid, nagelafwijking, bij vrouwen onregelmatige menstruatie, verhoogd gewicht. Dat is nogal een lijst en niet alles komt natuurlijk bij één persoon voor. Maar goed als je die dingen even checkt. Als je veel last hebt kunnen ze erger worden door welk drugsgebruik dan ook.

Een ander gevaar is dat je coke te lekker vindt, zeker in een fase van depressie of angststoornis. Dat geeft een risico op herhaling en daarmee op verslaving. Je mogelijke angstklachten kunnen door te veel coke ook nog omslaan naar paranoia. De dag (en) na gebruik zou je ook even somberder kunnen worden, waarbij je medicijnen minder goed werken. Drugsgebruik in een fase van psychische klachten kunnen leiden tot hogere kwetsbaarheid voor terugval van klachten.

Dat het de vorige keer goed ging kan betekenen dat de risico’s bij deze doseringen meevallen. Ons advies is dus toch om erg voorzichtig te zijn met drugs bij medicijnen en liever niet meerdere middelen samen te gebruiken. 

groet,

Karin W, huisarts

 

03 juli 2024
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >