Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste. Ik ben bipolair en las net een paar artikels waarin duidelijk stond dat Lithium en LSD een zeer gevaarlijke combinatie vormen. (daarom ga ik het ook niet doen). Nu vroeg ik mij af waarom ik dan zo goed bestand blijk tegen MDMA? Het lijkt me eerder te helpen, als rustpunt tussen de hoogtes en laagtes. Dat zegt mijn psychologe ook. Het komt waarschijnlijk door de verschillende impact op je brein, maar hoe dan? En IS het überhaupt slecht als ik af en toe MDMA neem? Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het meeste hieronder geldt voor zowel LSD als XTC. Allereerst kijk je naar bijwerkingen van Lithium. Dat is een enorme lijst, kijk maar eens in de bijsluiter. Want je wil fit zijn voor drugsgebruik. Anders verhoogt het risico op een bad trip. Dat komt omdat het effect van drugs, niet alleen door de drugs zelf komen. Maar ook door de set (jij) en de setting (omgeving). Hierdoor kan het voor jou dus ook een rustpunt zijn. Maar dit is niet zonder risico's.

Die bijwerkingen zijn vaak alleen in het begin aanwezig, maar hangen ook van de dosering en de bloedspiegel af. Je kan ook nagaan welke bijwerkingen door de effecten van de drugs kunnen worden versterkt.
Van xtc met Lithium kun je een versnelling van het serotoninesyndroom verwachten. Die toestand geeft verwardheid, oververhitting en epileptische aanvallen. Dat betekent dat de xtc effecten waarschijnlijk sterker zijn dan zonder Lithium. Dat zou een lagere dosering van geteste(!) xtc aan te raden zijn.

Ook de kans op watervergiftiging is verhoogd. Dan wordt het zout, het natrium in het lichaam te laag. Dat betekent dat er minder water mag worden genuttigd. Maximaal één glas per uur. Het kan ook helpen om extra zout binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door het eten van drop of een pizza. Sportdrank kan ook. Maar ook dan, niet meer dan één glas per uur totaal.

Dan is er nog een reden om het niet te doen: de verhoogde kans op hartritmestoornissen (die heten QT verlenging, mocht je dit met je arts bespreken). Ook bij Lithium alleen is het goed om dat al in de gaten te houden.

Bij jou ging dit allemaal kennelijk goed gelukkig. Een rustpunt tussen de pieken geeft het je kennelijk. Komen er overigens ook rustpunten zonder xtc voor?
Je schrijft ‘af en toe’, wat gedefinieerd moet worden. Af en toe, in de zin van max 4 x per jaar, lijkt risico’s op blijvende sporen kleiner te maken.

We vernemen graag je eventuele verslagen.


Met vriendelijke groet,


Gerard A
Drugsarts 

21 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG