Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben 44 jaar en gebruik af en toe drugs in het weekend. Mijn ervaring de laatste tijden is redelijk negatief. Ik heb het gevoel dat ik zit opgesloten in mijn hoofd als ik mdma, xtc of ketamine neem. Communiceren gaat lastig, ik ben er wel bij, maar alle input komt vertraagd binnen. Na een nachtje slapen is alles weer goed, maar op deze manier recreatief gebruiken is niet leuk weer, voor mij niet, maar ook niet voor mijn omgeving. Wat kan dit veroorzaken? Het lijkt alsof de neurotransmitters het tegenovergestelde doen van euforie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Je geeft aan dat je op recreatieve basis weleens mdma, xtc of ketamine gebruikt. Van deze drugs ervaar je geen positieve effecten en heb je het gevoel dat je opgesloten in je hoofd zit wanneer je onder invloed bent. 

Dit kan met een aantal factoren te maken hebben. De eerste factor waar het aan kan liggen is de drugs, set en setting. Hoe drugsgebruik ervaren wordt heeft te maken met welke drug iemand gebruikt, hoe iemand zich voelt en waar diegene zich bevindt. De 'set' staat voor hoe iemand zich voelt en houdt in dat een trip beïnvloed wordt door de fysieke en mentale staat. Wanneer iemand zich niet helemaal prettig voelt kan dit gevoel in een trip versterkt worden en kan dit de trip negatief beïnvloeden. Als je drugs gaat gebruiken is het belangrijk dat je je fysiek en mentaal goed voelt.

De setting heeft ook invloed op een trip en betekent niets meer dan de locatie waar iemand zich bevindt op het moment van drugsgebruik. Een locatie kan namelijk invloed hebben op de trip. Zo heeft een trip in thuissferen over het algemeen een andere werking dan een trip op een feest met allerlei andere mensen. Deze factor kan dus invloed hebben op de uitwerking van een trip.

Een andere factor die invloed kan hebben op de trip is de frequentie van gebruik. Wij raden mensen aan om een periode van drie maanden tussen drugsgebruik te houden, zodat het lichaam en de hersenen hier goed van kunnen bijkomen. Bij drugsgebruik wordt er veel gevraagd van een mensenlichaam en wordt er een bepaalde balans in verstoord. Daarnaast belasten mensen onder invloed van, voornamelijk oppeppende, middelen hun lichaam meer. Het is daarom belangrijk om hier goed van te herstellen. 


Bij xtc komt een extra factor bij. Zoals je in je vraag al beschrijft heeft dit te maken met neurotransmitters. Xtc zorgt ervoor dat er in de hersenen serotonine vrijgegeven wordt, waardoor je een euforisch gevoel ervaart. Ook zonder xtc komt er in de hersenen serotonine vrij, maar normaal gesproken wordt dit heropgenomen in de hersenen en blijft de stoffenhuishouding in balans.

Xtc verstoort deze balans doordat alle serotonine vrijgegeven wordt, maar niet wordt heropgenomen in de hersenen. Dit heeft als gevolg dat alle serotonine verdwijnt en het duurt tot zes weken voordat dit weer op het normale niveau is. Als je in de tussentijd xtc gebruikt, dan vraag je iets van je hersenen wat er niet meer is en ervaar je ook niet het gebruikelijke euforische gevoel. Hier kan het aan liggen dat je geen euforisch gevoel ervaart van de mdma/xtc. 

Tot slot heeft de dosering ook invloed op de effecten van een middel en hoe een trip ervaren wordt. Van gebruikers horen wij weleens terug dat zij zich meer in zichzelf gekeerd voelen bij een hoge dosering van xtc/mdma. Op onze pagina's over xtc en ketamine kun je hier meer tips en info over vinden. 

Er zijn dus diverse oorzaken waaraan het kan liggen dat je het drugsgebruik wat minder ervaart dan normaal. Het kan helpend zijn om een pauze in te lassen van een paar maanden, waarin je geen drugs gebruikt. Op deze manier 'reset' jij je lichaam weer even en kan het ervoor zorgen dat een eerst volgende trip weer prettig aanvoelt. 

Ik hoop dat je vraag hiermee voldoende beantwoord is!

Met vriendelijke groet,

Calvin

12 november 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG