Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik ben een meisje van 17, ik heb een keer een psychose gehad van LSD. Ondanks dat ik het buitengewoon te gek vond was dat ook de eerste en laatste keer dat ik dat gebruikt heb. Nou had ik daarna nog een keer 2-cb gedaan, zat vanaf het begin op het randje van een psychose.. trippen niet meer voor mij dus. Nu had ik met oud en nieuw voor het eerst in een kwart jaar weer xtc gebruikt, aan het einde begon ik te hallucineren en kreeg ik weer het gevoel alsof ik in een psychose terecht ging komen, het leek alsof ik de hele tijd weg dwaalde van de realiteit en daarna weer in een keer terugviel. Nu is dat uiteindelijk goed gekomen maar soms als ik blow krijg ik datzelfde gevoel weer, alsof ik dus aan het begin zit van een psychose. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dat gevoel niet meer krijg? (Als dat uberhaupt wel kan) en mijn vriend heeft precies hetzelfde met blowen, hoe kan ik hem daar uit helpen op zo’n moment? Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Als je eerder psychoses of bad trips hebt gehad zorgt dat voor een verhoogd risico op daar opnieuw last van krijgen. Dat is, als ik je bericht zo lees, ook een beetje hoe jouw ervaringen zijn geweest. Je wilt weten hoe je dat gevoel niet meer krijgt, maar zoals je zelf al aangeeft, kan je dit helaas niet voorkomen. 

Je hoofd en lijf herinneren zich de eerdere ervaring en daarmee wordt die ervaring opnieuw getriggerd als je drugs gebruikt. Daaronder vallen ook xtc en cannabis. In jouw situatie is het dus niet aan te raden om middelen te gebruiken, omdat de kans vrij groot is dat je wederom in een psychose of bad trip beland. Bij zowel een bad trip als psychose kun je dingen denken en ervaren die niet helemaal kloppen. Het verschil tussen een bad trip en een psychose is dat bij een psychose je zelf ook gelooft dat de illusies werkelijkheid zijn. 

Je vriend heeft dit ook wel eens en je wil graag weten hoe hem zo goed mogelijk kan helpen. Als iemand een bad trip krijgt kan je hem helpen door de persoon op zijn gemak te stellen; aangeven dat het tijdelijk is, dat dit gevoel overgaat. Vraag verder wat hij meemaakt en probeer de trip weer naar iets positiefs te praten. Heb het over fijne dingen. En blijf bij die persoon. Als je je zorgen maakt kun je bellen met 112, de huisarts of de drugs infolijn. Als het lijkt op een psychose is dat zeker aan te raden. Een psychose kan lang duren en kan gevaarlijk zijn voor de persoon zelf en zijn omgeving. 

Voor jou en je vriend misschien een vraag: Is het gebruik van middelen nog wel prettig als het eigenlijk vaak uitdraait op een vervelende ervaring? Kijk ook eens op onze pagina over klachten voor meer informatie over zo een soort situatie.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog meer vragen hebt kun je altijd nog een bericht sturen. 

Groet,

Celeste
 

 

20 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG