Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, Ik heb ADHD zonder medicatie te gebruiken (ik reageerde slecht erop. wordt zenuwachtig en blokkeerde lichamelijk bij de hogere doses). Ik had gelezen dat truffels werken op je neurotransmitters. ADHD ook veroorzaakt door een tekort aan noradrenaline en dopamine, wat ook neurotransmitters zijn. Dit klinkt als iets wat fout zou kunnen gaan. Is er onderzoek bekend over hoe ADHD zonder medicatie in combinatie met truffels verloopt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

In principe heeft elke 'psychoactieve stof' in meer- of mindere mate invloed op je neurotransmitters. Met een psychoactieve stof bedoel ik eigenlijk drugs. Maar ook sommige medicijnen zoals die voor ADHD. Maar elke stof werkt weer op een andere manier en op andere neurotransmitters. Neurotransmitters zijn boodschappersstofjes die voor communicatie zorgen tussen hersencellen. Elke hersencel is als het ware een computer en een neurotransmitter een e-mail.

Als je truffels of paddo's neemt, komen de stoffen psilocybine en psilocine in je lichaam terecht. Deze stoffen lijken erg op de neurotransmitter serotonine. Deze kunnen zich hechten aan serotoninereceptoren. Hierdoor krijg je een tripeffect.

Dan even kijken naar je vraag. Er wordt gedacht dat de klachten die passen bij AD(H)D, veroorzaakt kunnen worden doordat het dopaminesysteem anders werkt dan bij mensen zonder AD(H)D. Maar het serotoninesysteem staat hier in zekere zin, wel los van. Dus het feit dat jij ADHD hebt, maakt vanuit een neurologisch perspectief, niet zo veel uit.

Toch zijn er mogelijk wel wat grotere risico's. Mensen met AD(H)D hebben doorgaans wat meer moeite met het verwerken van prikkels. Al je waarnemingen (ruiken, horen, ruiken, voelen en proeven) komen even hard binnen, zonder filter. Je kan overprikkeld raken. Als je gaat trippen, kunnen die prikkels nog harder binnen komen, wat ook echt wel vervelend kan worden. Mede daardoor, heb je wel een grotere kans op een bad trip. Daarom is het extra belangrijk om voor een juiste set en setting te zorgen.

Met hartelijke groet,

Dion

15 juli 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG