Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben bang dat ik chronische hyperventilatie heb opgelopen door het gebruik van drugs. Tijdens een zaterdagavond heb ik een lijntje coke, ongeveer 10 lachgas ballonnen en een hashjoint gerookt. Daarnaast was ik een beetje dronken van alcohol. Ik voelde me die avond goed, ging niet slecht en heb daarna prima geslapen. Zondag was ik wel brak maar dat is logisch. Nou heb ik sinds die avond last van een ademhalings probleem; om de 4 minuten heb ik het gevoel dat ik een diepere ademhaling moet nemen (een soort luchthonger). Als ik dit niet doe voelt dat ongemakkelijk en benauwd. Als ik dat heb gedaan, is het een soort zucht waarna ik weer normaal kan ademen voor even. Ik heb echter niet het gevoel dat ik te weinig lucht krijg. Ik doe deze drugs ongeveer 1 keer in de 3 of 4 maanden; normaal drink ik alleen alcohol en neem ik geen harddrugs. Ik heb hier nooit last van gehad en ben bang dat dit door de drugs komt, of zou het ergens anders door komen? Ik heb er dagelijks last van en hoop niet dat ik dit heel m'n leven ga hebben..

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik zie niet direct een link met de hyperventilatie als directe oorzaak van het drugsgebruik. Hyperventilatie kan ontstaan wanneer je veel angst, stress of spanning ervaart. Deze angst, stress of spanning kan wel door drugsgebruik komen en kan een vervelende invloed hebben op je leven. Dat is wel heel vervelend, maar daar zit ook goed nieuws tussen. Namelijk dat je klachten ook gewoon weer weggaan. Een ander scenario kan zijn dat je wellicht besmet bent geraakt met het coronavirus, laat je dan testen bij de GGD. 

Dan even kijken naar de oplossing. Probeer even de situatie te accepteren voor wat het is. Verder is het belangrijk om de focus te leggen op ontspanning en tot rust komen. Gezond eten, goed slapen kan erg helpen. Maar ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het hyperventileren. Meer tips: omgaan met angst.

Vriendelijke groet,

Calvin 

22 juli 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG