Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben een vrouw van 25 jaar en 65 kilo. Ik heb al regelmatig xtc geprobeerd, maar ik heb me er pas 2 keer echt goed bij gevoeld. Ik neem echt een lage dosering (van 180 mg een kwartje en van een hogere mg zoals 230 max nog minder en neem ik 1/8). Ik laat er altijd minimaal 1 tot 1.5 uur tussenzitten tot ik bij neem. Ik ervaar minimale effecten zoals een verhoogde hartslag, koud/warmte vlagen, wat kaakspanning en een droge mond. Maar ik heb pas 2 keer het “euforische opwekkende” gevoel gehad, het gevoel dat ik echt merkte dat ik een pilletje had genomen. Sterker nog ik heb vaak momenten dat ik compleet in mijn eigen wereld raak en iedereen om me heen vervelend vind. Het liefst wil ik dan alleen gelaten worden en dit is natuurlijk alles behalve gezellig. Meestal is dit ook het moment dat ik niet meer bijneem. Dit gebeurd meestal na 2 a 3 keer 1/4 pilletje in te nemen in een tijdsbestek van 3 á 4 uur. Het werkt dan gewoon uit en dan voel ik me altijd vele malen beter als het dan uitgewerkt is. Ik vraag me eigenlijk gewoon af hoe dit kan. Is het misschien juist een te lage dosering? Kan het zijn dat xtc gewoon niet mijn drugs is en kan ik me daar dan beter bij neerleggen? Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat ik een consistente wietgebruiker ben? Ik ben gewoon super benieuwd of iemand me hier antwoord op kan geven!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het is inderdaad een interessante kwestie. Het antwoord zal dan ook niet eenduidig en simpel zijn. Je geeft aan dat je op een gelegenheid een kwart pil en een achtste pil neemt. Als de dosering klopt zou je dan op ongeveer 90 mg mdma moeten uitkomen qua dosering. Dat is geen schrikbaren getal, maar je weet zonder te testen nooit hoe hoog de pil exact gedoseerd is.

Het zou zo maar kunnen dat de pil van 180 mg bijvoorbeeld een pil van 130 mg is en die van 230 mg een pil van 180 mg is. Dan daalt het aantal mg van 90mg naar een dosering van 50/60 mg. Echter is het dan tegenstrijdig in welke mate je de effecten ervaart. Normaliter ervaren mensen het met rust gelaten willen worden en in hun eigen wereld zitten bij hoge doseringen. En ervaren zij juist bij lagere doseringen meer euforsiche effecten in plaats van het strak staan.

Wat kan zijn is dat je simpelweg wat minder gevoelig bent voor de effecten van xtc of dat je wellicht toch te laag doseert omdat je het opsplitst. Wat je zou kunnen doen is een keer je xtc-pil laten testen bij een locatie in jouw omgeving. Dan weet je hoe hoog het gedoseerd is en kun je daar op sturen. Dan neem je je gewicht maal 1,5 (65 X 1,5 = 97,5). Dat is dan de maximum dosering die je kunt nemen waarmee je evengoed de risico's beperkt. Mensen geven aan dan wel juist de fijne effecten te hebben. Zorg dan wel dat er een pauze van drie maanden is geweest met de laatste keer dat je xtc gebruikt hebt.

Dan kom ik gelijk ook bij de een andere reden waarom je het wellicht op deze manier ervaren hebt. Het advies is namelijk altijd om drie maanden pauze te houden tussen het gebruik drugs. Als je namelijk xtc gebruikt vergt dit veel van je lichaam en dit moet herstellen. Al je serotonine (geluksstofje in de hersenen) wordt volledig opgebruikt tijdens een keer gebruiken en dit moet echt minimaal zes weken herstellen.

Daarom heb je ook altijd een dip na gebruik. Drie dagen na gebruik is dit serotonine-peil in je hoofd op het laagste punt. Daarnaast put je je lichaam vaak uit met veel beweging en met een nacht niet slapen. Dat vergt wat herstel en om risico's op klachten zoveel mogelijk te beperken raden we aan om een pauze te houden van drie maanden. Soms is het om nog langer pauze te houden, om het "eerste keer gebruiken" gevoel weer een beetje te stimuleren. 

Tot slot geef je aan dat je ook regelmatig blowt. Dit kan wel wat effect hebben op een trip, met name omdat regelmatig blowen ervoor zorgt dat je wat vermoeider kan raken. Als je al iets meer vermoeid een trip ingaat kan dit ook zijn uitwerking beïnvloeden. Dit noemen wij de set. De set houdt in hoe jij je voelt op het moment van gebruiken. Ben je al een beetje moe, dan zal het effect minder oppeppend zijn dan wanneer je barst van de energie. Het is iets wat je kan overwegen voor een volgende trip.

Hopelijk is jouw vraag hiermee voldoende beantwoord. We horen graag in de toekomst van je of deze tips je hebben geholpen en als je meer vragen hebt, je bent altijd welkom om ze te stellen. 

Vriendelijke groet,

Calvin

12 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG