Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Voor mijn ADD begin ik binnenkort met het nemen van bupropion, 125 mg per dag. Nu vroeg ik mij af of ik mijn drugsgebruik nog steeds kan voortzetten. Het gaat om de middelen: - Alcohol + 3-MMC - MDMA - Truffels (psilocybine) - 2-CB - Ketamine - LSD Uiteraard gaat drugsgebruik (en zeker combinaties) niet zonder risico's, maar ik vraag me af of er echt heftige en gevaarlijke risico's zullen zijn? Ik zou het erg jammer vinden als ik mijn drugs-avontuur voor de ADD medicatie moet stopzetten. Ik hoor het graag!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik zou eerst een paar vragen aan je willen stellen en natuurlijk graag met je meedenken. Allereerst, is dit gebruik wekelijks of vaker? Dan wordt het lastig om het effect van de behandeling te meten. Verder, heb je je keuze om ADD met medicatie te behandelen goed overwogen? De voor- en nadelen doorgenomen met de voorschrijver? Dat is erg nodig.

Is bijvoorbeeld ook ADD coaching aangeboden? Dat is namelijk 50 % van de behandeling. Nadelen van medicatie zijn 1. mogelijke bijwerkingen; 2. een effect waar je niet blij van wordt zoals bijvoorbeeld te gedempt raken en inderdaad 3. de wisselwerkingen met de gebruikte drugs. Maar medicatie kan iemand ook goed helpen.

Ten tweede: hoe vaak doe je de drugs? Als dat vaak, zoals meer dan wekelijks is, dan wordt het meten van de bupropion effecten waarschijnlijk moeilijk te beoordelen. Dan over de bijwerkingen. Na een lange tijd slikken zijn ze er vaak niet meer, maar vaak komen in het begin voor: slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, trillen, concentratiestoornissen, depressie, opwinding, onrust, angst, maag-darmstoornissen (zoals misselijkheid, braken, buikpijn en obstipatie), droge mond, smaakstoornissen, koorts, transpiratie.

Als je daar last van hebt, kunnen drugs die verergeren. Die kunnen bij een ongunstige conditie, je 'set,' ook verkeerd vallen en een bad trip veroorzaken. 

Er kan verder een wisselwerking zijn en die betreft van dit rijtje drugs alleen xtc: Wellbutrin/bupropion kan namelijk de MDMA spiegel verhogen en daarmee ook de kans op vergroten van zowel nadelige als gewenste effecten. Xtc/MDMA kan omgekeerd ook de bupropion doen stijgen. Bupropion remt het enzym dat xtc moet afbreken, waardoor de xtc spiegel en ook sommige andere antidepressiva kunnen stijgen. Daarom moet je rekening houden met extra stimulatie van lichaamstemperatuur, bloeddruk en ademhaling, wat risico’s met zich meebrengt. De stimulatie van de hartslag wordt juist minder door de combinatie, blijkt uit onderzoek. 

Samengevat kun je eigenlijk beter niet combineren. Als je het toch doet, zou je de Wellbutrin/bupropion dosis minstens een dag moeten laten want het wordt vrij langzaam afgebroken. Ondanks dat, zul je toch voorzichtiger moeten doseren want de xtc wordt toch nog wat langer minder snel afgebroken. Dus adviseren wij normaalgesproken: xtc testen en met een lage dosis experimenteren bijvoorbeeld 70 mg MDMA. Dan leer je het effect kennen voor een eventuele volgende keer. We hebben een keer teruggehoord dat er geen extra probleem was en een keer dat iemand een dip van een week had in plaats van maar één dag.  Jouw eventuele ervaring zouden we ook graag terughoren.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

19 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG