Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb afgelopen nacht 3mmc gebruikt (×/- 1 gram) en ik ben de hele nacht wakker gebleven maar nu ervaar ik behoorlijke buikpijn! Mijn vraag is hoe komt dit en valt er iets tegen te doen zoals eten/drinken? En daarbij ook de vraag: houd 3mmc vocht vast?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Over 3-mmc is nog (steeds) zeer weinig bekend omdat er nauwelijks onderzoek over gedaan is. De meeste informatie die we hebben is gebaseerd op het verkrijgen van informatie van gebruikers. Jouw informatie is dan ook zeker waardevol. Je geeft aan dat bij +/- 1 gram 3-mmc last ervaart van je buik de dag na het gebruik en dat je je afvraagt of je vocht vasthoudt. 

Beide zouden goed mogelijk veroorzaakt kunnen zijn door de 3-mmc. Van 3-mmc weten we dat het de afgifte van verschillende neurotransmitters stimuleert; met name dopamine, noradrenaline en in mindere mate serotonine. Van serotonine weten we inmiddels dat mensen daar misselijk van kunnen raken. Het gebruik van uppers kan voor buikklachten zorgen tijdens en na het gebruik, dit komt mede doordat het gebruik van oppeppende middelen voor een stress-reactie zorgt in het lichaam (denk maar aan jezelf gespannen voelen, dit voel je ook vaak in je buik in de vorm van misselijkheid). Daarbij heeft een nacht niet slapen ook invloed op onze gesteldheid en kan ook voor misselijkheid zorgen. Veel mensen staan misselijk op als zij op een ander tijdstip wakker (en dan voornamelijk een aanzienlijk vroeger tijdstip). Buikklachten kunnen ook door de kater veroorzaakt worden. Gebruiken gaat nooit zonder kater en ook 3-mmc zorgt voor een veranderde balans in het lichaam die je zeker in de dagen na het gebruik kunt ervaren. 

Daarnaast vraag je je af of je vocht vasthoudt van 3-mmc. Ik kan het je niet met zekerheid zeggen. Wel kan ik een theorie delen met je. Zo weten we van xtc dat het ADH stimuleert (antidiuretisch hormoon). Dit zorgt ervoor dat je minder tot niet plast. Of 3-mmc dit ook stimuleert weten we niet, maar 3-mmc zorgt er wel voor dat noradrenaline gestimuleerd wordt. Dat leidt in het lichaam tot een reactie waarin er verschillende organen minder snel werken en sommige organen sneller. Zo klopt je hart sneller om meer zuurstof rond te pompen, want norandrenaline is een neurotransmitter die normaalgesproken alleen in noodsituatie gegeven wordt (maar drugs kunnen dit ook stimuleren). In zo een situatie is het belangrijker dat je spieren zuurstof hebben, dan dat je net gegeten broodje verteerd wordt. Kortom, minder relevante organen worden minder actief door noradrenaline en dit zou ook zijn effect kunnen hebben op de nieren en blaas, waardoor je minder plast. Ga niet extreem veel drinken om dit te stimuleren. Denk aan maximaal een glas water per uur. 

Tot slot, de ene persoon heeft meer last van de benoemde klachten. Zo zijn er in Nederland o.a. veel mensen met prikkelbare darmsyndroom. Die zijn sowieso veel gevoeliger voor misselijkheid en darmklachten na drugsgebruik. Er zijn wel dingen die je zelf al kan doen bij de volgende keer dat je iets gaat gebruiken. Ga verschillende drugs niet met elkaar combineren en probeer je dosering te verlagen. Een gram 3-mmc is teveel voor een persoon en kan de door jouw beschreven klachten veroorzaakt hebben. Haal ook geen nachten door en gebruik alleen wanneer jij jezelf fysiek en mentaal fit voelt. Voor, tijdens en na het gebruik is het belangrijk dat je goed en gezond eet. Bovendien is het na gebruik belangrijk zo snel mogelijk weer in je normale ritme te komen. 

Hopelijk heb je hiermee voldoende antwoord op je vraag.

Informatieve groet,

Calvin 

22 september 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG