Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik gebruik regelmatig xtc (1 tot 2 x / maand) en wiet (3 tot 4 x / week). Hoewel ik niet erg last heb van dips denk ik dat mijn serotonine niveau wel wat omhoog kan omdat ik regelmatig wat gebruik. Ik heb een supplement met combi van L-trypftofaan (25 mg) en magnesium gekocht om dit wat te stimuleren. Ik weet dat je niet eerder dan 24 uur na je laatste xtc/mdma inname L-tryptofaan moet innemen om te voorkomen dat je een serotoninesyndroom krijgt. Nu ben ik benieuwd hoe het zit met wiet en alcohol. Kun je het supplement nemen op dezelfde avond als dat je alcohol drinkt en wiet rookt of moet je ook daarbij 24u wachten? Alvast bedankt! Groetjes

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Bedankt voor je vraag. Je schrijft dat je per maand tweemaal xtc gebruikt en wekelijks drie tot vier keer wiet en dat je wil weten of je L-tryptofaan kan gebruiken naast alcohol en wiet. Goed dat je deze vraag stelt. L-tryptofaan wordt in het lichaam omgezet naar 5-htp. Dit zou vermoedelijk het serotonine niveau moeten verhogen en zou de dip na xtc kunnen verminderen. Echter is hier geen onomstreden wetenschappelijk bewijs voor. 

Verkopers van L-tryptofaan en 5-htp zijn allen erg voorzichtig met het advies rondom combineren met alcohol en wiet. Zij raden het allemaal af, om de reden dat er niets over bekend is over mogelijke wisselwerkingen of risico's. Wat wél bekend is dat je met xtc 24 uur moet wachten wegens een mogelijke kans op een serotoninesyndroom. Van alcohol en cannabis weten we dat het lang niet zo veel serotonine vrijgeeft in de hersenen als xtc, dus daarmee zou theoretisch ook het risico op een serontinesyndroom vele malen kleiner moeten zijn. Desondanks rapporteren mensen die het L-tryptofaan/5-htp combineren met cannabis of alcohol wel klachten en omdat we maar erg weinig weten over de daadwerkelijke risico's raden wij het ook liever af. Meer informatie over de werking van L-tryptofaan/5-htp (en waarom het ook risico's met zich meebrengt) lees je in dit artikel, geschreven door onze vrienden van Unity. 

Tot slot, supplementen kunnen een aanvulling zijn op ons leven en een zetje in de goede richting geven. Het is echter geen oplossing voor een bepaalde levensstijl, zoals meerdere keren per maand xtc gebruiken of wekelijks andere middelen gebruiken. Ervaar je last van een laag serotonineniveau, kijk dan liever naar een verandering in je gebruik. Het gaat namelijk niet alleen om de uitputting van de voorraad serotonine, maar ook om de overbelasting van de aangrijppunten in de hersenen voor serotonine. Dat is simpelweg niet op te lossen met meer serotonine.

Vriendelijke groet,

Calvin 

18 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG