Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hee, tweeënhalve week geleden heb ik met een vriend zo'n 0,4 gr speed gedaan en 10 biertjes gedronken. Ik had de volgende dag het gevoel alsof ik out ging, bewusteloos viel en extreem misselijk. Zeer beangstigend allemaal. Ik had zelfs de volgende dag nog een heel snel kloppend hart (tot in de avond aan toe volgende dag). Ik heb tot 4 dagen erna heftige tintelingen in polsen en benen gehad en een ontzettend vaag gevoel (alsof ik er niet helemaal bij was). Het vage gevoel is er nog wel (Gaat af en aan een beetje ene dag erger dan de andere). Waar ik het meest last van heb is een ongelofelijk stram/ stijf gevoel in m'n benen en armspieren (Beetje tintelingen) echt alsof ik spierpijn heb (en m'n spieren in benen/ armen extreem oververmoeid zijn). Kan dit nog met de speed te maken hebben i.c.m. veel alcohol? Of zijn het geen spieren, maar aangetaste zenuwen? Kan dat tweeënhalve week na gebruik? Of hebben jullie dergelijke klachten niet eerder gehoord? Ik kan hier niets over vinden op internet namelijk. En ik vind het ook gek heb maar twee keer eerder speed gedaan (echt jaren geleden). Heb echt spijt als haren op m'n hoofd van m'n eenmalige avontuurtje, maar ik kan het niet ongedaan maken. Hebben jullie tips over wat ik het best kan doen als jullie dit verhaal zo lezen? Ik hoor graag Vriendelijke groet

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat een vervelende ervaring. Graag wil ik je eerst geruststellen: er is niets kapot of beschadigd waardoor je deze klachten hebt. Maak je vooral geen zorgen om aangetaste zenuwen of in dergelijke. Dat is er allemaal niet aan de hand.

Wanneer je speed gebruikt, komt je lichaam in een stressmodus te staan. Dit gebeurt ook wanneer je een gorilla op straat tegen komt. Dat zet je lichaam aan om goed te kunnen vechten of vluchten. Meestal na een uur of 8-12 is de speed uitgewerkt en gaat ook de stressmodus weer uit. Maar soms blijft deze modus wel aan staan. Bijvoorbeeld wanneer iemand heel wordt tijdens- of na het gebruik. Maar soms heeft het geen aanleiding. Wanneer je alcohol- of drugs combineert, geeft dat onvoorspelbare effecten. Mogelijk speelt alcohol er ook een rol in.

De klachten die je omschrijft, last van je spieren, tintelingen en een vaag gevoel, passen goed bij het bovenstaande. Tijdens de stressmodus, gaan je spieren op 'aan' staan. Je moet namelijk direct kunnen vechten of vluchten. Dat is wel even een klap voor je spieren en dat kan wat spierspanning, stijfheid of pijn veroorzaken. Tintelingen en een vaag gevoel, zijn duidelijke kenmerken van het ervaren van angst- of paniek. Waarschijnlijk zit jij je erg zorgen te maken.

Wanneer jij aan het piekeren bent of stress ervaart, blijft deze stressmodus aan staan. Tintelingen zijn een kenmerk van hyperventilleren. Het vage gevoel is een soort beschermingsmechanisme van je psyche (brein, geest, je denken). Als deze stressmodus uit gaat en je lichaam tot rust komt, gaan deze klachten ook weg.

Probeer dus te beseffen dat er niks stuk of kapot is. Ga ook verder niet onnodig op internet lezen (hypochonderen) Daar ga je allemaal dingen lezen die helemaal niet aan de orde zijn. Probeer te accepteren dat het nu even zo is. Wanneer je na acceptatie gaat ontspannen, goed slaapt, gezond eet en afleiding zoekt, zullen de klachten al snel minder worden. Soms kan het wel even duren voordat het helemaal weg is. Maar geef jezelf de tijd. Wanneer je alcohol of koffie drinkt, drugs gebruikt of rookt, hou je de stressmodus juist wel aan. Dus dat kan je beter even laten. Meer tips? Lees onze pagina over omgaan met angst.

Blijf je toch nog lang klachten houden? Heb je nog vragen? Stel ons gerust dan nog een vraag.

Met hartelijke groet,

Dion

06 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG